Fototur til Finland 2022

I august 2022 reiste jeg til Finland, nær den russiske grensen for å fotografere ulver, bjørner og jerv. Det var en fascinerende og spennende opplevelse. Den finske villmarken er et perfekt sted for dette eventyret, med sitt uberørte miljø og sine avsidesliggende omgivelser. Totalt sett var det en uforglemmelig tur, og jeg følte meg beæret over å være vitne til disse praktfulle dyrene i deres naturlige habitat.

Klikk her for flere bilder.

Bjørnen speiler seg i stille vann (Klikk for større bilde)
Bjørnen speiler seg i stille vann (Klikk for større bilde)
En jerv titter nysgjerrig fram (Klikk for større bilde)

Ulv, bjørn og jerv i Finland
Det å få gode bilder av ulv, bjørn og jerv i Norge, er ikke en enkel foreteelse. Men da jeg i lengre tid hadde hatt et ønske om å fotografere disse dyrene, bestemte jeg meg for å reise til Finland, på en organisert tur. 

Så i august 2022 dro jeg, sammen noen andre fotografer, til “de dype skoger” i Finland. Vi fløy fra Gardermoen til Kuopio via Helsinki, for deretter å legge ut på en tre-timers lang kjøretur i retning den finsk-russiske grense.

Villmarkssenteret som vi bodde på, og også stedene vi skulle fotografere, ligger i en sone mellom Finland og Russland som kalles “Ingenmannsland”. Fotoskjulene ligger faktisk bare en kilometer eller to fra grensen. Det merket vi da også på skogsbilveiene vi kjørte på. Det var både varselskilt og veisperringer, i form av bommer.

Men du verden for et område. Vakker skog og idylliske tjern skapte en fantastisk ramme rundt det hele.

I løpet av de følgende dagene brukte vi tre forskjellige, strategisk plasserte fotoskjul, hver med sine unike egenskaper for å kunne ta de perfekte bildene. Ved enkelte skjul kan man faktisk oppleve å se både ulv, bjørn og jerv samtidig. Andre kun en eller to av dem. Disse skjulene ble, ganske passende, kalt “The Paradise”, “The Lake” og “The Forest”. I “The Paradise” så vi bjørn og ulv samtidig, hvilket vi også gjorde ved “The Lake”. I “The Forest” så vi bjørn og jerv samtidig. Fantastiske opplevelser.

Se dagsprogram nedenfor.

Fotoøkt 1- “The Paradise” 
Vel framme i Kuikka, på villmarkssenteret “Wildlife Safaries Finland” ved 16-tiden, som drives av Lassie Rautiainen, installerte vi oss på rommene vi ble tildelt. Og etter en liten matbit bar det ut til fotoskjulet som ligger i et myrområde, og kalles “The Paradise“. Her ble vi sittende i spenning å fotografere til solen gikk ned, og månen kom opp ved 21:30-tiden. Vi hadde da fått festet både ulv og bjørn, og også noen havørner, på brikka.

Da var det greit å krype i soveposen og få litt søvn, før vi startet på igjen, grytidlig neste dag.

Neste morgen:
Natten forløp greit. Vi sov godt, men veldig kort. Ved 03-tiden ble vi vekket av ravnene, og noen minutter senere kom den første ulven. Så kom noen flere. Stemningen i skjulet var elektrisk. Ville bjørnen vise seg nå på morgenkvisten? Men nei, det gjorde den ikke.

Ved 07-tiden reiste vi tilbake til villmarkssenteret.

Tilbake på villmarkssenteret ble det servert lunch, og deretter noen timer “til fri disposisjon”. Tiden ble benyttet til å gjennomgå bilder. Men været var godt, så noen benyttet tiden til å ta seg et bad i sjøen Kuikkajärvi.

Fotoøkt 2- “The Lake” 
Ved 18-tiden var det igjen tid for spenning. Denne gangen til “The Lake“. Her var det muligheter for både ulv og bjørn. Men det var “bare” bjørn som kom den kvelden. Kvelden bø på ideelle forhold, med baklys og stille vann. Noe som ga perfekt speiling. Det ble mange bilder denne kvelden.

Ved 21-tiden falt mørket på, og fotolyset ble dårligere. Men da hadde vi fått fine silhuettbilder av bjørnene, med kantlys i pelsen, flotte speilinger og svømmende bjørn. Hva mer kunne vi forlange?!

Neste morgen
Klokken var ikke tre engang, før den første ulven dukket opp, og snart en til. Stille og rolig poserte de, og speilet seg i den blanke vannflaten. Men bjørnen, den sov nok lenge denne dagen.

Tilbake på villmarkssenteret gjentok gårsdagen seg.

Fotoøkt 3- “The Forest”
Gode og mette etter lunch, reiste vi ut til “The Forest“. Det var der det var muligheter for å se jerv. Og jerven kom, nysgjerrig som den var. Eller var det en kombinasjon av sult og forsiktighet? Men den fikk ikke beholde arenaen særlig lenge. Noe over en halvtime etter at ankomst, dukket det opp en bjørn som ville ha plassen for seg selv. Den jagde jerven dessverre. Kunne jo tenkt meg å se den en stund til. Men det kom enda en bjørn, og da ble det kamp om plassen, og litt action, og holdt det gående til sene kvelden.

Nå var det leggetid, og spente på hva neste morgen ville bringe, la vi oss på gulvet for å sove noen timer. Men, neste morgen var og forble arenaen tom. Slik er dyrelivet. Ikke lett å forutsi.

Fotoøkt 4- “The Forest” 
På ettermiddagen reiste vi tilbake til “The Paradise”, hvor vi var første dagen. Her dukket den første ulven opp ved 18-tiden, og en halvtime senere kom bjørnen. Og etter hvert ble det både flere ulver, og flere bjørner.

Neste morgen bø ikke på stort annet enn noen ravner i flott soloppgang.

Fotoøkt 5- “The Lake”
Siste fotoøkt ble skuffende kort. Noen av deltakerne på turen skulle videre for å fotografere bl.a. fiskeørn, og måtte derfor tidlig av sted. Men hadde da fått noen bilder av badende bjørner, og noen ulver.

Vi avsluttet rundt midnatt, og sov natten over på villmarkssenteret.

Deretter var det returen til Norge som sto på planen.

Alt i alt et fantastisk opphold med store fotoøyeblikk.

Turen ble arrangert av
Natur & Foto


Reiseledere var Tom Schandy og Baard Næss