Fototur til India 2023

Da det kom er interessant tilbud om tur til India, fra “TigerTracker”, var det ikke vanskelig å bestemme seg for det. Jeg er fascinert av kattedyr, og lenge hatt lyst til å fotografere tiger. På programmet for turen sto også kulturelle opplevelser som Taj Mahal i Agra, og Lotustempelet i New Delhi. 

Klikk her for flere bilder

Tiger i Bandhavgarh National Park, India
Tiger i Bandhavgarh National Park, India
Tiger i Bandhavgarh National Park, India

Rajat Singh – også kjent som “TIGER TRACKER” – er en naturfotograf og ornitolog, utdannet av skogsavdelingen i Rajasthan i India. Han har jobbet som turleder, naturfotograf og som assistent i biologisk prosjekter siden 1999.

Han er godt oppdatert som en “tigertracker”, og jobbet med tigre i flere områder i India. Han har også jobbet et år med asiatiske løver i Gir National Park, samt i et gribb-prosjekt i Rajasthan, sponset av Oriental Bird Club UK.

Nå bor han i Norge, snakker godt norsk i tillegg til engelsk, svensk, punjabi og hindi.

Dag 1 – Lørdag 28. januar
Fly fra Norge via Helsinki til Delhi, med Finnair kl. 13:10.

Dag 2 – Søndag 29. januar 
Reisen nedover gikk som planlagt, og vi ankom Delhi kl. 06:25. På grunn av at det dagen før vi kom, hadde vært offentlig høytidsdag, og derved innført ekstra sikkerhet, hadde ikke minibussen som skulle hente oss, fått lov til å kjøre inn til flyterminalen. Derfor ble vi henvist til å benytte offentlig kommunikasjon. Det var en buss med “indisk standard”. Fint å få en smak av India umiddelbart etter ankomst, men greit at den turen ikke tok mer enn 10-15 minutter. Deretter var det bare å laste kofferter over i minibussen vi skulle benytte de neste to dagene, for så å legge ut på den fire timer lange turen til Bharatpur.

Vel fremme i Bharatpur sjekket vi inn på The Bag Hotel, som egentlig var en resort, og som lå i et stort parkanlegg, bestående av en mengde bygninger i tillegg til et rikt fugleliv. Da var det bare å finne fram kamera og ta seg en tur rundt omkring på området, før middag.

Overnatting: The Bagh Hotel.

Dag 3 – Mandag 30. januar 
Denne dagen ble tilbragt i Keoladeo Nasjonalpark. Keoladeo er et våtmarksområde med et fantastisk fugleliv. Parken er stor, og det er langt å gå. Derfor bestemte vi oss for å ta en sykkeldrosje. Og det var jo veldig greit, for da fikk vi jo fraktet både oss selv og fotoutstyret. Dessuten fikk vi på den måten tak over hodet, noe som var veldig kjekt, da det regnet til dels hele formiddagen. Fuktige ble likevel både vi og fotoutstyret, men ut på ettermiddagen tørket det opp.

Etter endt tur ble vi invitert hjem til Rajat, vår indiske guide og innehaver av reisebyrået “TigerTracker”. Det er han som har arrangert turen for oss. Her ble vi servert whiskey, før vi fikk anledning til å delta på matlagingskurs. Det var hans bror med kone og familie som foresto opplæringen. Veldig interessant, og ikke minst veldig hyggelig. En stor takk til Rajat for hans gjestfrihet, og en begivenhetsrik dag!
Vi avsluttet dagen med middag på hotellet.

Overnatting: The Bagh Hotel.

Dag 4 – Tirsdag 31. januar
Denne dagen skulle vi egentlig hatt en tidlig morgensafari i Keoladeo Nasjonalpark, men vi syntes vi hadde fått med oss såpass mye i går, at vi bestemte oss får å sove litt lenger. Dessuten var det ganske grått vær i dag også. Så vi bestemte oss for heller å reise direkte til Agra og Taj Mahal. 

Taj Mahal er et mausoleum, som altså ligger i byen Agra, nord i India. Det ble bygget av stormogulen og muslimen Shah Jahan til minne om sin yndlingskone Arjumand Banu Begum, med tilnavnet Mumtaz Mahal. Mausoleet ble påbegynt i 1632 og stod ferdig i 1648. Da hadde det til tider arbeidet 20 000 arbeidere der. Det resterende arbeidet med anlegget rundt, var ferdig i 1653.

Mausoleet ligger i et flatt og rolig landskap ved elven Jamuna (Yamna) i Agra, og er bygget i hvit marmor. Byggverket kombinerer elementer fra persisk, tyrkisk, indisk og islamsk arkitektur, og regnes blant det ypperste av arkitektur fra Mogulriket, som varte fra tidlig på 1500-tallet til midt på 1700-tallet. På det største omfattet Mogulriket noe av dagens Afghanistan og mye av Pakistan, Bangladesh og India.

Taj Mahal har siden 1983 stått på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. I en global avstemning som ble avsluttet 6. juli 2007, ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

Etter Taj Mahal-besøket, var det på tide med lunch. Rajat hadde bestilt bord på restaurant Sizzlers, en veldig god restaurant. Det skulle være en tre-retters, men etter at åtte (8!) forretter, var det få som orket hovedrett, og enda færre desserten.

Deretter besøkte vi et fruktmarked. Og du verden, … for et utvalg og noen mengder med frukt.

Og før vi kjørte til togstasjonen, var vi innom et par håndverksbedrifter. Den ene lagde flotte artikler i marmor, den andre tepper. Begge deler var imponerende.

I god tid før togavgang, ankom vi togstasjonen. Nattoget til Katni skulle gå 19:55, men var, ikke uventet, noe forsinket. Før klokka var halv ni, hadde vi installert oss i kupeene, og var klare for avreise.

Vi reiste på 1. klasse, noe som helt klart ikke kan assosieres med den klassen på vestlige tog. Men vi hadde en hyggelig kveld ombord på toget, og var etter hvert klar for å gå til sengs.

Overnatting: På toget.

Dag 5 – Onsdag 1. februar Natta forløp greit med mer eller mindre god søvn, på harde madrasser. 

Rundt halv sju på morgenen ankom vi Katni. Der ventet tre taxier på oss, og vi startet den to timer lange turen til Bandhavgarh. Vel framme etter en biltur litt utenfor komfortsonen, tok vi inn på Bandhavgarh Junglelodge. Jeg sier “litt utenfor komfortsonen” fordi trafikkreglene, om de finnes, er noe annerledes enn hjemme i Norge. Det er venstrekjøring her, og det følger de stort sett. Men ved forbikjøring, vurderer de ikke avstand til møtende trafikk, men heller om det er bredt nok til å møtes flere i bredden. Og en bil uten horn, er ingen bil på disse kanter.

Ettermiddagen var egentlig uten program, men vi ble tilbudt en ettermiddagssafari for å se etter tigere. Og tigere fikk vi se. Hele tre stykker på en gang. Og når tigere krysser hovedveien, blir det ikke mindre trafikkaos av den grunn.

Overnatting: Bandhavgarh Junglelodge. 

Dag 6 og 7 – Torsdag 2. og fredag 3. februar

Så kom dagen da det var tiger som gjaldt. Og kanskje en leopard eller en leppebjørn. Vi hadde et dagsprogram som tilsa at vi skulle på morgensafari og kveldssafari både i går og i dag. Og dagene ble ganske like, så derfor en felles beskrivelse fra disse to dagene i Bandhavgarh National Park.

Hvis noen tror, at det å dra på safari i India, betyr late morgener og lange, varme kvelder, må dere tro om igjen. Her var det bare å stille alarmen på 05:00, få på seg klærne og komme av gårde i mørket kl. 05:30. Så en halvtimes biltur i åpen jeep, for å kjøre inn i parken kl. 06:00, da den åpner. Så var det ytterligere bortimot en halvtimes kjøring før vi var i området hvor det kunne tenkes at vi kunne se tigere.

Kjøreturen var en kald fornøyelse. For det er temmelig kaldt her fra kveld til morgen. Det var faktisk så kaldt, at det var hvitrimet på bakken flere steder. Men hva gjør man ikke for spenningens skyld?!

Det er en utrolig opplevelse å kjøre rundt på smale veier/stier i denne Naturparken, som er noe midt mellom jungel og skog. Det kjøres sakte for å se. Det beveger seg i busker og kratt. Det stoppes for å lytte. Det kvitrer i trær og brøles fra dyr. Og det kjøres fort, veldig fort, når det kommer melding fra andre biler om hvor det kan være tigere å se. For det er slett ikke sikkert at de dukker opp. Men det er et yrende dyre- og fugleliv her. Fuglekvitter og -skrik, rådyr, hjort og villsvin og mye annet.

Det var lenge siden disse veiene hadde gjennomgått vedlikehold, så det gjaldt å holde fast på både seg selv og fotoutstyr.

Klokken 11:30 stenger parken, og da er det på tide å kjøre tilbake til lodgen for å spise.

Klokken 15:00 åpner den, og da er det bare å reise ut igjen. Denne gangen med atskillig bedre temperatur. Disse ettermiddagene foregår på samme måte som på formiddagene, men på andre steder. Dyrene forflytter seg, avhengig av tilgang på mat og vann.

“Treffraten” var litt forskjellig disse to dagene, men jevnt over var det veldig bra. Rajat, “Mr. Tigertracker” har sørget for at vi har fått de beste sjåfører, guider og trackere. Dessverre så vi verken leoparder eller leppebjørner, men ellers en mengde fugler og dyr, ikke minst tigere. Det var jo det som sto øverst på ønskelista.

Fredag kveld var det “Tribal evening”, med sang, musikk og dans som underholdning under middagen, som ble servert utendørs, rundt bålpanner. Det ble en veldig hyggelig avslutning på et par flotte dager i Bandhavgarh.

Overnatting: Bandhavgarh Junglelodge.

Dag 8 – Lørdag 4. februar 
Etter nok en tidlig og kald morgensafari i Bandhavgarh, la vi ut på kjøreturen til Kanha National Park. Det var en 7-8 timers tur, med innlagte stopp på et par lokale markeder. Rajat (vår indiske reiseleder) er lokalkjent, og tok oss med til steder hvor ikke andre turister ferdes. Her var det vi som var attraksjonene. De lokale ville ha selfier med oss, og blikkene til de lokale menn fulgte våre blonde, kvinnelige medreisende.

Veiene vi kjørte på i dag var av god standard. Det var de tre bilene vi kjørte med også. Så det ble en behagelig tur, til tross for trafikkulturen. Vi kjørte i samme bil som Rajat, og han fortalte litt om hvordan det foregikk med hensyn til trafikk og kjørekultur. To ting hadde vi registrer straks vi kom til landet. Trafikkskilt var så å si totalt fraværende. Det ble fortalt, at om man ikke vet veien dit man skal, er det bare å stoppe å spørre seg fram. Fartsgrenser finnes ikke, men man skal bare kjøre forsiktig. Tror nok “forsiktig” er et tøyelig begrep i denne sammenheng. Promillegrense? Tja, si det…. Vektbegrensning for lastebiler? Hmmm, samme svar. Jeg har også registret at ved forbikjøring, vurderes ikke avstand til møtende biler, men hvor mange det er plass til i bredden.

Førerkort kan kjøpes for rundt en hundrelapp, ved fylte 18 år. Når man så har gjort, kan man begynne å kjøre. Innehar man dette indiske førerkortet, og kommer til Norge, er førerkortet gyldig i noen måneder.

Men vi kom velberget fram. Vi hadde dyktige sjåfører. Og vel framme på Kanah Junglelodge i Kanha ved 18:30-tiden, ble vi ønsket velkommen og middag servert.

Overnatting: Kanha Junglelodge

Dag 9 – Søndag 5. februar
Kanha Junglelodge Er en nydelig lodge, med hyggelig personell, god mat og fine rom.
I dag skulle ny nasjonalpark utforskes. Som i Bandhavgarh, var det her muligheter for både tiger, leopard og leppebjørn, i tillegg til mye annet dyre- og fugleliv. Vi hadde kommet inn “safarirytmen”. Vekking 04:45, klar i bilen kl. 05:30 og ut i jungelen. Gamedrive til 11:30, tilbake til lodgen for lunch, og ut igjen kl. 14:00 for så å komme inn igjen til middag kl. 19:30.

Før middagen samlet vi oss i fellesområdet, og da ble det servert indisk fingermat, øl og vin, før vi satt oss til bords. Og alt foregikk utendørs.

Dagens gamedrive var like spennende som tidligere. Og like kald, og frostrøyken lå over vannene. Vi, det vil si trackeren, fant tigerspor og deretter eieren av sporet, men ikke på nært hold. Det ble likevel et bilde. Vi så hjort som beitet i vannet, en sort stork og sjakal, blant annet. Men leppebjørn og leopard ble det ikke i dag.

Overnatting: Kanha Junglelodge.

Dag 10 – Mandag 6. februar
Helt vanlig start på dagen i dag. Tidlig opp, på med alle nødvendige, varme klær, og så bar det ut på tur igjen. I dag gikk turen til en annen sone. En sone som ligger lengere inn i parken, enn der vi kjørte i går. Merket straks at temperaturen var litt mer behagelig i dag enn i går. Men også i dag lå frostrøyken på vannene, men ikke i samme omfang.
Både sjåfør og tracker var andre enn de vi hadde i går. Vi spøkte med trackeren, og spurte om han kunne garantere at vi fikk se leopard. Og det lovte han, med et smil om munnen. Vi visste jo at dette er naturen og ville dyr, så her kan ingen ting garanteres.
Kjøreturen inn til dagens sone tok rundt tre kvarter, og da vi kom inn i området, var det begynt å bli lyst, solen skinte på tretoppene og temperaturen begynte å bli behagelig. Og der, nede i en kløft hvor en bekk sildret og rant, der satt en leopard og drakk vann. Litt lang avstand og dårlig lys, men like vel (…) Der satt den. I hvert fall en liten stund, før den bestemte seg for å hoppe over bekken å gå videre. Og så forsvant den inn i bushen. Men da var den allerede festet til minnebrikken. Ikke noen premiebilder, men tross alt bilder.

På ettermiddagen reiste vi ut på “Village Walk” i stedet for gamedrive. Turen gikk til et lite, lokalt samfunn hvor vi virkelig fikk se det genuine livet på landsbygda i India. Rajat Singh, vår fremragende, indiske reiseleder, innehaver av reiseselaskapet “Tigertracker.no” og bosatt i Drammen, tok oss med på spontanbesøk til en skole, en “butikk og bar” og private hjem. Det var en herlig opplevelse, som ikke mange turister opplever, tror jeg. Og for noen herlig mennesker vi møtte, og som tok imot oss, åpnet sine hjem og fortale om sitt liv og sine daglige gjøremål.

Dagen ble avsluttet med middag i bushen. Det var rigget til med kjøkken, bar og bålpanne, ikke langt fra lodgen. Og her gikk praten lystig rundt bordet, hvor opplevelser og erfaringer fra dagens gamedrive og landsbybesøk ble diskutert.

Overnatting: Kanha Junglelodge

Dag 11 – Tirsdag 7. februar
En iPhone-alarm svikter aldri. Klokken 05:00 varslet den om at det var på tide å stå opp. Unn var blitt forkjølet og følte seg litt sliten og ikke helt i form, så hun sov sin dype søvn da jeg listet meg ut. En halv time senere var vi på veien.

Det var en flott soloppgang i dag, og ved 7-tiden sto himmelen i brann.

Det første vi møtte på i dag, var en sjakal, som poserte villig. Ellers var det ikke mye nytt og interessant å se, på denne noe kortere gamedriven enn vanlig. Dette fordi vi skulle kjøre til Pench National Park. Etter en kort brunch, startet vi på turen litt senere enn planlagt. Det ble en komfortabel og hyggelig tur.

Vel framme i Pench, var det bare å skifte til “safaribekledning”, og komme seg ut i bushen.

Det var tiger og leopard som var første prioritet denne ettermiddagen. Det ble ingen leopard, og tigeren så vi så vidt halen på. 

Overnatting: Tuli Tiger Corridor.

Dag 12 – Onsdag 8. februar
Morgensafarien i dag ble omtrent som i går kveld. Håpet på både det ene og det andre, som vil si tiger og leopard. Det ble bare det ene, en tiger som hvilte seg bak et tre, og var ikke særlig villig til å posere eller komme fram. Men en tidlig morgen i parken er likevel en god opplevelse. Månen, som var full for et par dager siden, hadde begynt å anta en oval fasong, men lyste likevel godt opp. Og etter hvert som sola kom opp, ble det en magisk stemning.

Det var godt å komme tilbake til lodgen, og etter hvert ble det lunch.

På ettermiddagen og kvelden var det ingen ting på programmet, og det var første dagen som var avsatt til avslapping. For første gang på turen kunne vi iføre oss shorts og t-skjorte. Det var herlig å slappe av ved bassenget.

Før middag samlet vi oss ved innsjøen, som ligger idyllisk Plasset i lodgen. Her ble det servert kaffe og te mens solen gikk ned i vest og farget himmelen rød. Rajat (reiseleder) spanderte rødvin, og vi satt til mørket falt på, og til det var tid for middag.

Overnatting: Tuli Tiger Corridor.

Dag 13 – Torsdag 9. februar
Vi startet dagen på sedvanlig måte, og stiller oss opp ved inngangen til nasjonalparken i en vakker soloppgang. Pench National Park også i dag. En kingfisher og en stork ønsket oss velkommen straks etter at vi hadde kommet inn i parken. Så gikk det litt tid før et par Hinduhornfugler dukket opp. Og dette er noen underlige fugler. Ikke bare av utseende, men også måten de hekker på. Hunnen ruger i hulrom i trær. Når hun har lagt sine 2-3 egg, tetter hannen igjen nesten hele åpningen med gjørme, avføring og fruktkjøtt. Bare et lite hull forblir åpent. Inni ligger hunnen på eggene, og etter hvert klekkes ungene. Gjennom det lille hullet mater hannen mor og barn. Når ungene er store nok til å lære seg å fly, hakkes hullet større, slik at de alle kommer seg ut. Det er slik de beskytter ungene mot slanger og andre fiender.

Etter lunch, nærmere bestemt klokken 15:00 åpnet parken igjen for kveldssafari. Dette var siste mulighet for igjen å oppleve tiger i løpet av denne spennende turen. Og vi lyktes. En tiger vi kun hadde sett litt av hodet og halen på, fordi den lå og hvilte, de to foregående dager, begynte plutselig å bevege seg. Nå var den nok bade tørst og varm, for den gikk til vannet, krøp under noen tømmerstokker og kvister, og koste seg i vannet.

I løpet av dagen hadde vi også sett villhunder som i fellesskap hadde lagt ned et bytte. Det ga dem et godt måltid. Og tydeligvis spiste de seg mette, for etter kort tid kom flere gribber og forsynte seg av restene.

Det ble med andre ord en vellykket dag i parken. Så var det bare å returnere til lodgen for middag, og for å pakke. Og dette markerte slutten på safaridelen av vår reise.Dagen etter gikk turen, en to timers biltur, til flyplassen i Nagpur, for å fly tilbake til Delhi. Deretter ventet et par dages storbyferie. 

Overnatting: Tuli Tiger Corridor.

Dag 14 – Fredag 10. februar
Denne fredagen reiste vi fra Pench og den flotte nasjonalparken der. En to-timers biltur tok oss til Nagpur International Airport. Det innebar at nå var safaridelen av turen over

Flyet tok oss til Delhi, og etter å ha sjekket inn på Sarovar Portico Hotel, som liger 10 minutter fra flyplassen, besøkte vi Qutb Minar som er den høyeste minaretet i verden, bygget av stenblokker. Den er et viktig eksempel på indo-islamsk arkitektur. Tårnet befinner seg i Qutb-komplekset, syd i Delhi.

Qutb Minar og resten av Qutb-komplekset befinner seg på UNESCOs liste over verdensarven.
Tårnet er 72,5 m høy. En trapp med 399 trinn fører til toppen. Ved bakken har minareten en diameter på 14,32 m, mens den måler 2,75 m i diameter ved toppen. Minareten er bygget av røde og gulbrune sandstensblokker. Tårnet har i tillegg til å være brukt som minaret, også fungert som seiersmonument. (Fra Wikipedia)

Overnatting: Sarovar Portico Hotel, Delhi.

Dag 15 – Lørdag 11. februar

Så ble det endelig en morgen som vi sto opp til normal tid. Frokost klokka 08:00, før vi reiste ut ved 9-tida for å bese Delhi. Det ble litt av en opplevelse.

Rajat forlot oss i dag tidlig for å ta imot en annen gruppe. En gruppe som skulle til Himalaya for å se etter snøleopard. Det var en svært så liten gruppe, og tidlig på turen vår, fikk han en avbestilling fra en deltaker som ble forhindret i å delta. Og jeg fikk tilbud om å være “stedfortreder”, for en svært gunstig pris. Det antar jeg hadde blitt en uforglemmelig tur. Veldig fristende. Men, med stort sett bare sommerklær i kofferten og et tidsbegrenset visum, var jeg ikke akkurat utstyrt for en slik tur. Men, ….. kanskje (antagelig?) en annen gang?

Som sagt, så forlot Rajat oss tidligere på dagen. Så i dag var det en annen guide som tok oss rundt. Det var samme guid som viste oss Taj Mahal tidligere på reisen.

Vi reiste først til Lotustempelet. Dette tempelet er et Bahai-tempel («Tilbedelsens hus») i Delhi. Tempelet stod ferdig i 1986, og er blitt et kjent Delhi-landemerke på grunn av dets spesielle arkitektur. Det er bygget i hvit marmor, og ligger sentralt i et parkanlegg på 10,5 hektar. Tempelrommet er 40 meter høyt og kan huse opp til 2500 personer, og har omtrent fire millioner besøkende i året.

Deretter gikk turen til graven til den adelige Isa Khan Niazi, som ligger i Humayuns gravkompleks.. Mausoleet, åttekantet i form og hovedsakelig bygget av rød sandstein, ble bygget i 1547–1548 under Sher Shah Suris regjeringstid. Moskeen til Isa Khan ligger vest for mausoleet, som sammen med andre bygninger inngår på UNESCOs verdensarvliste.

Så var det plutselig lunchtid. Nå hadde vi spist indisk i to uker, og var sugne på noe annet. Da ble det Pizza Hut. Ikke den store kulinariske opplevelsen, men likevel en “taste breaker”.

Deretter var det kryddermarkedet som sto for tur. I rickshaw. Har jo snakket om trafikk og kaos tidligere, men dette tok kaka. Skjønner ikke hvordan det går an å komme fram under slike forhold. For det første bar det av gårde i motgående kjøreretning. Men med tanke på at dette ikke avstedkom noen reaksjoner fra med(mot)trafikanter, antok jeg at dette var normalt. Og det gikk bra. Mange nye inntrykk var bare å suge til seg videre på veien til markedet. Og der, i gatene og rundt om, var det om mulig enda tettere og mer kaotisk. Og jeg må si jeg måtte le da det med jevne mellomrom sto skilt med påskriften “Pedestrian crossing”. Var helt overflødig å informere om det her.

Ganske så tørre i halsen kom vi tilbake til hotellet, og vi møttes til oppsummering og en “lørdagspils” før middag.

Med dette var en uforglemmelig tur definitivt over. Vi har reist sammen med en flott gjeng, noen fra Drammen Fotoklubb, og noen fra Oslo, Jørpeland og Malmø. Og sist, men slett ikke minst, reiseleder og innehaver av reiseselskapet “TigerTracker”, Rajat Singh. En stor takk til dere alle!

Overnatting: Sarovar Portico Hotel, Delhi.

Dag 16 – Søndag 12. februar
Vi fløy hjem med Finnair kl. 08:10 fra Delhi, og ankom Norge samme dag kl. 19:55.

Turen ble arrangert av TigerTracker

Reiseleder og guide var Rajat Singh