Fototur til Kenya 2023

Vi hadde lenge hatt et ønske om å returnere til Afrika, det fantastiske kontinentet som har en spesiell plass i våre reisehjerter. Som lidenskapelige reisende, og som har hatt privilegiet og æren av å utforske mange av landene på dette praktfulle kontinentet, inkludert en nylig spennende ekspedisjon til Tanzania, vurderte vi ivrig en rekke alternativer for vår neste reise. Etter nøye overveielser og undersøkelser, ble vi tilfeldigvis introdusert for  Serea Camp, som ligger i Kenyas Masai Mara. Campen eies og drives av naturfotografene Øyvind Løkka og Erik Hagen. Vi ble veldig begeistret over vårt valg, og har derfor allerede bestilt tur tilbake i august/september 2024.
Ved ankomst, ble vi tatt varmt imot med åpne armer, og behandlet med upåklagelig gjestfrihet og ekte vennlighet. En av de mange glitrende perlene som gjorde oppholdet vårt ekstraordinært, var muligheten til å ha Øyvind med oss under hele oppholdet, og på alle gamedrives. Det tilførte opplevelsene våre en unik og personlig stil. Hvis du er interessert i å lese mer om vår oppsiktsvekkende, dag-for-dag-beskrivelse, kan du ta en titt nedenfor!

Klikk her for flere bilder

Solnedgang i Masai Mara
Supert å bo i telt
"Kisaru" med en av sine to små

Naturfotograf Øyvind Løkka, som har gjort seg bemerket i bransjen med sine fantastiske bilder av dyrelivet, har nå, sammen med Erik Hagen, etablert en ny safaricamp, Serea Camp, i Masai Mara. Det er virkelig en stor begivenhet, og mange fotografer og naturelskere har allerede besøkt stedet. Noen av dem er Unn og meg, som sammen med flere andre medlemmer fra Drammen Fotoklubb, pakket kameraer og utstyr i september 2023, for å dra på safari.
Det var en hyggelig reise sammen med andre likesinnede, og vi nøt morgen- og kveldsturer på jakt etter de mest spennende dyrene og sceneriene. Men det var da vi gikk på heldagstur, med lunsj og alt annet inkludert, at det ble virkelig minneverdig. Øyvind hadde virkelig satt sammen et bra opplegg, og det resulterte i en masse fantastiske bilder og filmer fra turen. Og kanskje er det akkurat her sakens kjerne ligger. Opplegg og dagsorden var slett ikke statisk, slik det er på mange gruppereiser. Dagene og kjøringene ble lagt opp i henhold til informasjoner som Øyvind fikk fra sine kontakter, og som fortalte hvor dyra gikk, og befant seg.

Alt i alt en utrolig opplevelse, som vi aldri vil glemme, og som vil bringe tilbake mange gode minner i årene som kommer.

Da vi bestemte oss for å reise til Serea Camp, valgte vi å kjøre bil (vi ble hentet) fra Nairobi og ut til campen. Det tenkte vi ville være en fin gamedrive. Dessverre var det ikke det. Det var ikke mye dyreliv å se under den 5-6 timer lange bilturen. Men det skal heller ikke underslås at det var mange fine synsopplevelser under veis.

Serea Camp ligger kun noen minutters kjøring fra Ngerende Airstrip, så neste gang flyr vi inn.

Turen startet den 7. september 2023

Klikk her for å se på kartet hvor campen ligger

Reisedag
Vi reiste fra Gardermoen med Qatar Airways kl. 15:45, og mellomlandet i Doha ved 23-tiden. Der var det å vente nesten tre timer til flyet til Nairobi skulle gå.

Vi landet i Nairobi på rutetid, kl. 07:25 etter en mellomlanding i Doha, Qatar.

Sammen med seks andre fotografer fra Drammen fotoklubb, samt noen fra andre steder i landet, startet vi den fem timer lange kjøreturen til campen i Masai Mara. Transporten ble delt i to etapper. Den første delen gikk til Narok. Der møtte vi Øyvind og to sjåfører med hver sin bil. Etter en kort pause startet vi den siste etappen mot Serea Camp. Denne gangen på ekte afrikanske veier. Humpete og støvete.
Vel framme ble vi hilst velkommen med sang og dans, fremført av masaier. Deretter ble det servert lunch, før vi kjørte ut på vår første gamedrive.

Ettermiddagens og kveldens opplevelser besto i all vesentlighet av giraffer og flodhester, med en vakker solnedgang i bakgrunnen.

Middagen ble servert, og praten gikk lystig ut over kvelden.

Denne dagen ble i sin helhet viet til Masai Mara National Reserve. Kun en halvtimes tid etter at vi ankom reservatet, så vi den første av de fem store, leoparden. Det var et fantastisk skue. Etter en halvtimes tid forsvant den, og vi kjørte videre, med håp om å treffe på flere av “de fem store”.

Noen fugler dukket frem, og bilder ble det av dem også, før en godt voksen hannløve kom til syne. Og ikke bare var den én, men to. Ikke noe mindre imponerende syn det, til tross for at de lå stille og slappet av. Derved hadde vi 2/5 av gruppen. Vi fulgte disse løvene, samt noen hunnløver som etter hvert sluttet seg til de to, en times tid, og inntil vi fattet interesse for en gepard. Geparden er ikke en del av de fem store. Men det er bøffelen. Og den fikk vi før klokka hadde rundet 09:00. Da hadde vi 3/5.
Videre på vår kjøretur rundt i reservatet, så vi hyener, sebraer, vortesvin, topier og mye annet før vi kjørte ned til Mara-elva for å overvære gnu-migrasjonen. Det var ikke den helt store flokken der, og derved heller ikke noen stor dramatikk som utspant seg. Men likevel en flott opplevelse. Etter hvert dukket også elefantene opp, og vi hadde, på safariens første hele dag, sett fire av “de fem store”. Ville vi komme til på se den femte også, tru? Nei, Neshornet ville ikke gi seg til kjenne denne dagen. Men du verden for en dag dette var.

På dag fire kjørte vi i noen mer nærliggende områder til campen, enn det selve nasjonalparken ligger.
Mens vi lastet opp i bilene, og gjorde oss klare for formiddagens kjøring, så vi giraffene som sakte beveget seg over savannen, og skapte silhuetter mot en vakker soloppgang.
Vi kom oss etter hvert i bilene, og kjørte mot Aitong og opplevde et yrende fugle- og dyreliv underveis. Derfra var ikke veien lang til  Ol Chorro Rhino Sanctuary, hvor vi hadde håp om å se, som navnet tilsier –  neshorn. Og neshorn traff vi på. Og da hadde vi alle de fem store.

På ettermiddagen kjørte vi også i nærliggende områder

Også denne dagen ble det fulldagskjøring i Masai Mara National Reserve.

Det startet med løver, løver med unger og løver som hadde felt en gnu. Og når løvene hadde spist seg mette kom sjakalene og spiste rester. Deretter dukket det opp dyr og fugler ev ymse slag. Også i Olchoro, på hjemveien, kom vi over mange dyr og fugler. Det ble en riktig så vellykket dag. 

Denne dagen kjørte vi i Lemek Conservancy hvor vi i lengre tid kunne følge geparden “Kisaru” med hennes to, syv uker gamle, unger. En ubeskrivelig opplevelse. Også her så vi mange løver.

Turen gikk atter en gang til Masai Mara National Park. Og denne gangen var det “Den store vandringen” som var målet. Og om vi fikk se! Det er spektakulært å se tusenvis av gnuer, en mengde sebraer og noen antiloper krysser Mara-elva, hvor, ikke bare strømmen i elva utgjør en fare, men i høyeste grad krokodillene som ligger og venter på et lettvint måltid.

Godt fornøyd med dagens opplevelser, satt vi kursen tilbake mot campen. Men vi hadde bestemt oss for å ta en stopp i Talek, hvor vi tidligere hadde registrert at det var en “Hard Rock Cafe”. Det var den minste av det slaget jeg noen gang har sett. Litt større enn et middels stort barnerom. Det ble et kort, men likevel hyggelig besøk.

Det ble Lemek Conservancy igjen i dag. Og fine opplevelser med geparden “Kisaru” og hennes to små. Vi fulgte dem fram til lunchtider. Etter lunch gikk vi til en liten masai-landsby som ligger i nærheten av Serea Camp. Der ble vi møtt, og tatt i mot av “høvdingen”, som fortalte oss om stedet, og om hvordan de levde der, innen vi fikk en omvisning.

Etter landsbybesøket reiste vi igjen ut til Lemek.

Man behøver virkelig ikke kjøre langt fra Serea Camp for å oppleve det fantastik rikholdige fugle- og dyrelivet i Kenya og Masai Mara. Det ble en kort gamedrive denne dagen. Ved 10-tiden spiste vi lunch, før vi lesset bilene med utstyr og reiseeffekter for å starte turen tilbake tl Nairobi, samme vei som vi kom. Synd det tar slutt, men slik er det. Men, vi skal definitivt tilbake hit ved en senere anledning.

Sammen har naturfotografene Erik Hagen og Øyvind Løkka reist verden rundt på jakt etter spektakulære naturopplevelser å forevige. Det var på en av disse reisene til Afrika, at drømmen om egen camp ble tent.
I 2019 var de i Kenya, og det var der de begynte å leke med tanken. Der traff de tilfeldigvis Serea Sadela, en ung  masaikvinne som i dag er campens manager.
Tanken om å etablere en safaricamp ble diskutert med henne, men de reiste hjem uten den helt store troen på at det skulle bli noe av.
Men Serea, som er en del av masaifolket og fastboende i området, hadde trua på prosjektet. Og med familiens hjelp fant de tomta de to skulle ende opp med å overta.

Stedet ligger bare “et steinkast” unna Mara River. Dette er plassen hvor alle dyra fra Serengeti kommer for å spise grønt gress. Der ligger verdens største krokodiller og venter, og løvene lusker i krattet ikke langt unna. Her mente de det ville bli mulig å oppleve ting man ikke kan oppleve så mange andre steder.

Og dette samarbeidet med lokale masaier er viktig for at vi som gjester skal få et hyggelig og opplevelsesrikt opphold. Serea Camp er virkelig et flott utgangspunkt for å kunne oppleve Afrika, Masai Mara og dyrelivet rundt. Men stedet er slett ikke bare for fotografer, men også for de som bare ønsker opplevelsene og følelsen av å være midt i Afrika. Campen byr på alle bekvemligheter, uten overdreven luksus og “fjas”. Her tilbys gode senger i tradisjonelle safaritelt. I teltene er det god plass, baderom med dusj og toalett. Campen inneholder selvfølgelig en restaurant, hvor god mat og drikke serveres.
I skrivende stund (oktober 2023) planlegges en større terrasse og svømmebasseng, som skal stå ferdig i første halvår 2024. Da kan man ta seg en dukkert på varme dager, eller rett og slett sitte ved bassengkanten og se ut over savannen hvor dyrene går. Og ønsker du et glass kald hvitvin eller annet leskende, serveres selvfølgelig det.

Jeg ser virkelig fram til neste besøk på Serea Camp i august/september 2024.

Ønsker du mer informasjon om mine erfaringer fra turen, er det bare å kontakte meg. Klikk her

Turen ble arrangert av Nature Travel AS

Facebook: Serea Camp – Masai Mara – Kenya

Øyvind Løkka var campens vert, og også guide på gamedrivene.