Fototur til Romania 2023

Det var spennende å reise til Romania. Der hadde jeg aldri vært der tidligere. Forutinntatt som jeg var, forestilt jeg meg at dette var et typisk “østblokk-land”. Men overraskelsen var stor. Landet hadde nok endret seg etter kommunisttiden, og standarden på infrastruktur, biler og bygninger var fullt på høyde med vesten. Slikt er hyggelig å oppleve.

Klikk her for flere bilder

Vanndamp fra pelsen til en bjørn ved "Water Hide" (Klikk for stort bilde)
Hva var det du sa? Jeg ler meg i hjel!" (Klikk for stort bilde)
Tre små bjørnunger følger mammas instrukser ved "Big Hide" (Klikk for stort bilde)

På denne én ukelange fototuren, hadde vi fem hele dager for bjørnefotografering. Noe som ga oss mange muligheter for gode bilder av brunbjørn. Vi benyttet tre forskjellige fotoskjul i varierende omgivelser. Hovedfokuset på denne turen, var binner med små unger, forhåpentlig vis med bakgrunnslys ved soloppgang, da dette kan gi effektfulle silhuettbilder. Men også bjørn ved vann, som kunne gi fine speilinger, sto på ønskelisten.

Kort fortalt:
Det ble, som planlagt, fem hele dager med fotografering, med to fotoseanser daglig. Alle med fokus på bjørn.

Vi hadde tre hovedfokus:
– Bjørn i motlys
– Binne med unger
– Bjørn i sitt naturlige miljø

Med dette i bakhodet, hadde vi ti forskjellige fotoseanser, fem tidlig morgen, og fem sent ettermiddagen/kveld.
Vi fotograferte fra tre forskjellige fotoskjul. De ble kalt “Big Hide“, “Water Hide” og “Small Hide“. I tillegg var det noen mindre skjul for fuglefotografering på lodge-området.

Reisedag
Flyet fra Gardermoen gikk kl. 11:55. Og etter en mellomlanding i Riga, ankom vi Bucuresti på rutetid, kl. 14:25.
Der ble vi hentet av Szabi, som skulle være vår guide og sjåfør de neste dagene.

Sammen med fire andre fotografer, startet vi den fem timer lange kjøreturen til lodgen hvor vi skulle bo.

Morgen:
Avreise kl. 06.00 til “Big Hide“. Dette skjulet ligger 20-25 minutters kjøring fra lodgen. Vi parkerte og gikk de siste par hundre meterne opp til skjulet. Dessverre ble det ikke mye dyr å se denne morgenen, så vi kjørte litt skuffet hjem igjen. Tilbake på lodgen gikk vi i fugleskjulet, hvor det er rigget til med vannspeil. Det ble noen bilder av grønnfink, nøtteskrike, flaggspett og gråspurv.
Ja, ja… Vi får håpe på en bedre ettermiddagstur.

Ettermiddag:
Etter å ha spist en god lunch, dro vi ut til “Water Hide“, hvor vi fikk en vesentlig bedre opplevelse enn i dag tidlig. Det kom flere bjørner, og de poserte villig. Litt flatt lys denne ettermiddagen, men likevel brukbare bilder.

Morgen:
Vi reiste til “Water Hide” igjen. Der var det jo en del liv i går ettermiddag. Men bjørnen viste seg ikke denne morgenen. Kun noen ender svømte stille i tjernet, samt noen ravner og nøtteskriker. Av det noe mer interessante, var en rev som dukket opp. 
Men vi mistet ikke motet av den grunn. Det var fortsatt mange dager igjen.

Ettermiddag:
Nytt skjul denne ettermiddagen. Denne gang “Small Hide“. Her er det kun plass til tre fotografer, så gruppen ble delt. De andre reiste til “Big Hide”.
Dette skjulet ligger i tett skog, så her var det bjørn i naturlig miljø som var tema. Og bjørn kom det. Riktig nær innpå også. Fantastisk opplevelse.

Morgen:
Vi prøvde “Water Hide” igjen, og var heldigere denne tidlig morgenen. Nå hadde vi motlys, men det var overskyet, så effekten ble ikke helt som ønsket. Likevel ble det bilder å være fornøyd med.

Ettermiddag:
Ettermiddagsturen reiste vi igjen til “Big Hide“. Og denne gangen ble det virkelig klaff. Flere bjørner, og også binne med unger. Det ble en fantastisk stemning i skjulet. Dette skjulet minner mer om en gapahuk enn et fotoskjul. Det er stort, helt åpent i front, med kun en lav vegg og en grøft som skilte fotografene fra området bjørnen går. Og jeg kan bekrefte at pulsen øker når kjempene står kun 3-4 meter unna og du skulle ønske du hadde tatt med et normalobjektiv, når en 100mm er for lang. 

Dette var en opplevelse jeg sent kommer til å glemme. Bør oppleves!

Morgen:
Vi syntes vi hadde fine opplevelser ved “Water Hide“, så vi bestemte oss for å dra dit denne morgenen også.
Det hadde regnet i løpet av natten, men nå hadde det klarnet opp. Dette ga oss håp om, ikke bare godt motlys, men også damp fra bjørnene, når de begynte å tørke etter nattens regn. Og slik ble det.
Først dukket reven opp, så forbarmet solen seg over oss ved å sende lange solstråler ut over myra og tjernet.
Da bjørnen ankom, sto dampen fra pelsen, samtidig som solen ga den ønskete silhuett med kantlys.
De mange timene i fotoskjulet kan beskrives med ett ord: Magisk!

Ettermiddag:
Morgen ved tjernet ga mersmak. Gode og mette, etter nok en god lunch (som er mer som en middag å regne), satt vi igjen kursen mot “Water Hide“. 
Denne gangen kom det flere bjørner, både gamle og unge. Og det passer ofte dårlig sammen. Slikt blir det action av. 

Morgen
Vanskelig å “slippe taket” i “Water Hide“, etter så mange fantastiske opplevelser der. Derfor bestemte vi oss for å dra dra dit en siste gang. Det ble bjørn som slukket tørsten, og bjørn som speilet seg i vannspeilet. En god økt ble det, med mange gode motiver.

Ettermiddag
På ettermiddagen dro vi tilbake til “Big Hide“. Og det skuffet ikke. Flere bjørner, og binne med tre unger. Og, som vi opplevde på dag 4, ble det nærkontakt. Jeg kan forsikre om at bjørnen ikke har god ånde.

Dag 7 – Hjemreise
Etter frokost startet vi hjemreisen. På veien tilbake til flyplassen i Bucuresti ble det noen stopp for å se på lokale forhold. Romania hadde en god standard på veier, jernbane og annen infrastruktur. Biler og boliger fullt på høyde med vest-europeisk. Søppel langs veien var nesten fullstendig fraværende. Men da vi, i en by jeg ikke husker navnet på, kjørte forbi noen “rom-kvartaler”… ja, da var saken en ganske annen.

Flyet fra “Henri Coandă International Airport” i București var i rute, og etter en mellomlanding i Warszawa, landet vi Oslo på rutetid kl, 18:55.

En fantastisk fototur var over, men kanskje (antagelig?) det blir en mulighet igjen senere?

Om “Hargita Bear Lodge“:
Lodgen har sju store rom med eget bad, et romslig spiserom og et komfortabelt fellesområde med peis, hvor vi kom sammen for å redigere og diskutere dagens bilder. Det var også en stor terrasse hvor vi kunne nyte solen, eller gå i hagen hvor det var et par mindre fotoskjul.

Maten var hjemmelaget og velsmakende. De hadde også gode viner og øl som vi kunne kjøpe.

Lodgen ligger ved foten av det ville Harghita-fjellet, en del av Karpatene hvor det er en enorm og sunn brunbjørn-populasjon. Det finnes også ulver og gauper i Karpatene!

Kort sagt en fin og hyggelig Lodge med fantastisk beliggenhet i forhold til det å utforske Harghita-fjellene.

Sakertour og Hargita Bear Lode kan anbefales på det varmeste!

Turen ble arrangert av Sakertour/
Hargita Bear Lodge, Romania.

Guide og sjåfør var Szabi Kovacs