Norden og Baltikum 2024

Denne sommeren tar vi en rundreise i Norge, Sverige, Finland og i de baltiske stater.

Og turen starter om ….

Dager
Timer
Tog fra Drammen til Bergen
Hurtigruta fra Bergen til Harstad
Fly fra Vilnius til Oslo

Dette blir en reise på en litt annen måte enn hva vi pleier å gjøre. Vi starter fra Drammen jernbanestasjon, og tar Bergensbanen til Bergen. Etter en overnatting i byen, går vi ombord på Hurtigrutebåten MS Richard With, og blir med den, til vi kommer til Harstad, hvor vi leier en bil, for å ta noen dagen i Lofoten.

Deretter går turen videre i retning Bottenviken i Sverige, og så tar vi båten over til Finland.

I Finland blir vi tre dager i Helsinki.  Så tar vi turen over Finskebukta til Tallin i Estland. Vi ender tilslutt opp i Vilnius, og derfra flyr vi hjem til Norge.

Med Bergensbanen fra Drammen til Bergen
Reisen starter fra Drammen jernbanestasjon kl. 09:00. Vi har bestilt ekstra god plass og gode seter. Så får vi bare håpe på fint vær over fjellet. Og ikke minst, at toget er i rute. I så fall ankommer vi Bergen kl. 15:00, sjekker inn på Scandic Torget Bergen, og får forhåpentlig vis en hyggelig kveld i byen.

Med Hurtigruta fra Bergen til Harstad
Vi har hele dagen til rådighet i Bergen. Byen med 200 regndager i året. Så hvorfor reise hit?! Jo, det er her vi starter turen med Hurtigruta. Kl. 20:30 skal hurtigruteskipet MS Richard With, i følge planen, legge ut fra Bergen. Og vi blir med den til Harstad, hvor vi forlater skipet den 14. juni kl. 07:10.
Vi ønsker oss sol og fint vær, både i byen og under seilasen.

Alle om bord!

Bergen – inngangsporten til fjordriket

Sjøreisen starter i Bergen, Norges nest største by og inngangsporten til fjordene. Bergen ble grunnlagt i 1070 e.Kr og har blant annet arkitektur som ble påvirket av det fremgangsrike, tyske Hansaforbundet på 1300-tallet.

Hvis du har tid før avreise, bør du besøke fargerike Bryggen, som står på UNESCOs verdensarvliste, med brosteinsbelagte gater og historisk sus. Rett overfor Bryggen ligger Fisketorget hvor du kan få kjøpt deilig sjømat. Du har også Fløibanen som tar deg opp til Fløyen, der du får fantastisk utsikt over byen.

Husk at vi også arrangerer turer både før og etter sjøreisen som du kan være med på, for eksempel turen Norge i et nøtteskall.

Reisen begynner

Før ombordstigning kan du slappe av i den komfortable gjestesalongen vår på terminalen. Etter at du har kommet deg om bord og vi forlater Bergen på den gamle vikingruten til Hjeltefjord, kan du nyte det første av mange deilige måltider om bord, basert på lokale råvarer.

Du får også møte skipets Coastal Experience-team. De er guidene dine på reisen, og holder foredrag og aktiviteter om bord og arrangerer valgfrie fotturer.

Med Hurtigruta fra Bergen til Harstad
Etter noen korte besøk på natta mens vi sov, skal vi i dag innom Torvik, Ålesund, Geirangerfjorden, tilbake til Ålesund og deretter Molde.

Nyt morgentimene i Nordfjorden i nærheten av Torvik. Vi seiler så forbi Vestkapp på vei mot Ålesund.

Jugendstilbyen

Ålesund er kjent for den vakre jugendstilarkitekturen og Atlanterhavsparken, som er et av Europas største saltvannsakvarier. Hvis du reiser med oss om våren eller vinteren vil du ha mesteparten av dagen til å utforske denne vakre byen.

Inn i fjordriket

Om sommeren, fra juni til august, setter vi kursen mot Geirangerfjorden*, som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er et godt beskyttet og bevart område med høye fjellvegger og fossefall, som De syv søstre som kjent bruser ned i fjorden.

På avganger med MS Nordlys/MS Midnatsol sommeren 2024 og 2025 er seilingen til Geirangerfjorden erstattet med Hjørundfjorden. 2024: 5. juni, 16. juni, 27. juni, 8. juli, 19. juli, 30. juli, 10. august, 21. august 2025: 1. juni, 12. juni, 23. juni, 4. juli, 15. juli, 26. juli, 6. august, 17. august, 28. august

På sjøreiser fra april til mai, og fra september til oktober i 2025 og 2026, seiler skipet til Hjørundfjorden som ligger gjemt inne blant Sunnmørsalpene. Vi anløper også vakre Urke, hvor du får se fjorden, de frodige fjellsidene og tusen år gamle gårder.

Fjell og roser

Dagens siste havn er Molde. Om sommeren kan det hende det er lyst nok til at du kan se det fantastiske Moldepanoramaet, de 222 fjelltoppene over fjorden.

Fra midten av juni til sent i august er gater og hager i Molde pyntet med synet og duften av roser i alle farger. Dette er tross alt Rosenes by.

Florø:         kl. 02.45 – 03.00
Måløy:        kl. 05.15 – 05.30
Torvik:        kl. 08.20 – 08.30
Ålesund:    kl. 09:45 – 10:00
Geiranger:  kl. 14:25 – 14:45 
Ålesund:     kl. 19:00 – 20:00
Molde:        kl. 22.35 – 23.05

Med Hurtigruta fra Bergen til Harstad
I natt, mens vi sover, skal vi innom Kristiansund, og på dagtid besøker vi Tronheim hvor vi blir i tre timer. Antar vi tar en spasertur inn til sentrum. Det blir også et kort stopp i Rørvik.

Denne delen av sjøreisen tar oss med inn i Trøndelag, med sine rullende åser, spredte jordbruksområder og kystsamfunn.

Moderne og historisk

Trondheim ble grunnlagt av Kong Olav Tryggvason i år 997. I dag er dette Norges tredje største by, med en blanding av historiske bygninger og et stort studentmiljø.

Du har tre timer til å utforske Trondheim og de mange høydepunktene du finner her, enten på egen hånd eller på en av de valgfrie utfluktene vi tilbyr.

Nasjonalhelligdommen vår, Nidarosdomen, er absolutt verdt et besøk. Visste du at kirken noen ganger omtales som «Norges Notre Dame» på grunn av den gotiske stilen? Ved siden av kirken ligger Erkebispegården, der er Norges kronjuveler utstilt.

I nærheten går Gamle Bybro over Nidelva, og markerer inngangen til Bakklandet, det gamle hansaområdet. I bydelens fargerike trebygg langs Nidelva finner du nå en stor variasjon av forskjellige spisesteder. Opp fra Bakklandet ligger Kristiansten festning med fantastisk panoramautsikt over byen og fjorden.

Tilbake om bord

Om ettermiddagen seiler skipet mot nordvest, og vi passerer øyer, skjær og det okerfargede Kjeungskjær fyr. Deretter seiler vi mot sjarmerende Rørvik.

Kristiansund: kl. 02.45 – 03.00
Trondheim:    kl. 09.45 – 12.45
Rørvik:            kl. 21.40 – 22.00

Med Hurtigruta fra Bergen til Harstad
I natt skal vi innom Brønnøysund, Sandnessjøen og Nesna. Så blir det Ørnes, Bodø (2 timer og 15 minutter), Stamsund og Svolvær (55 minutter)

Vi krysser den nordlige polarsirkel tidlig om morgenen, og gjør oss klar for opplevelser i Arktis. Vi markerer hendelsen med en tradisjonell seremoni som ganske sikkert får deg våken.

Over den nordlige polarsirkel skinner sola døgnet rundt om sommeren, mens du om vinteren har store sjanser for å se nordlyset.

Naturens kraft

Klokken 10 anløper vi Ørnes nær Norges nest største isbre, Svartisen. På kaia finner du den populære Kjærlighetsbenken der kjærestepar har erklært sin evige kjærlighet med en hengelås.

Vi seiler videre til Bodø, som er Nord-Norges nest største by, med Børvassfjellene i bakgrunnen. Se spennende gatekunst, eller bli med på en valgfri utflukt med båt til Saltstraumen som er verdens sterkeste tidevannsstøm.

Velkommen til Lofoten

Denne ettermiddagen ankommer skipet vårt Lofoten. Lofotveggen er 800 meter høy på sitt høyeste, og er et storslått landemerke som strekker seg over 100 kilometer i horisonten.

I Stamsund finner du en av de største fiskeflåtene i Lofoten, og her er det full fart mellom januar og april når skreien svømmer ned fra Barentshavet til Vestfjorden for å gyte.

Når kvelden kommer vil du se rader med rorbuer som viser at vi har kommet til Svolvær, som er hovedbyen i Lofoten.

Brønnøysund:    kl. 01.35 – 01.45
Sandnessjøen:  kl. 04.35 – 04.50
Nesna:                kl. 06.00 – 06.10
Ørnes:                 kl. 10.00 – 10.10
Bodø:                  kl. 13.05 – 15.20
Stamsund:         kl. 19.15 – 19.40
Svolvær:             kl. 21.20 – 22.15

Fra Harstad til Lofoten
Tidlig morgen kl. 07:10 ankommer vi Harstad. Der forlater vi båten, for så å hente en leiebil. Deretter reiser vi ut til Ballstad i Lofoten, hvor vi har bestilt rom på Solsiden Brygge, for de neste fire dager.

Stokmarknes: kl. 01.30 – 01:40
Sortland:         kl. 02.55 – 03.10
Risøyhamn:    kl. 04.35 – 04.50
Harstad:         kl. 07.10 – 07.45

I Lofoten
Dagen benyttes til å oppleve Lofoten, uten at vi har noe fast opplegg.

I Lofoten
Dagen benyttes til å oppleve Lofoten, uten at vi har noe fast opplegg.

I Lofoten
Dagen benyttes til å oppleve Lofoten, uten at vi har noe fast opplegg.

Fra Lofoten til Harstad
I ettermiddag kjører vi til Harstad og leverer leiebilen før vi sjekker inn på Thon Hotel Harstad, og nyter ettermiddagen og kvelden i byen.

Fra Harstad til Narvik
På formiddagen tar vi bussen til Narvik. Regner med å være fremme i Narvik ved 13:30-tiden. Der har vi bestilt rom på Hotell Scandic Narvik, og benytter ettermiddagen og kvelden i byen.

Fra Narvik til Luleå
Etter at vi har sjekket ut fra hotellet, er dagens plan å ta Ofotbanen til Luleå i Sverige.
I turens planleggingsfase er vi usikre på om det vil gå tog hele veien, eller om vi må ta buss det første stykket fra Narvik. Ofotbanen har vært rasutsatt, og det har vært togavsporinger, så pr. april er det usikkert om den åpner til vi skal reise. Men uansett kommer vi oss over til Luleå i Bottenviken. Der sjekker vi inn på Quality Hotel Luleå, og benytter kvelden i byen. Vi har aldri vært på disse kanter av landet tidligere, så det blir spennende.

Fra Luleå til Umeå
Ut på ettermiddagen i dag, etter å ha sett litt av byen, tar vi toget videre til Umeå. Her overnatter vi på Comfort Hotel Umeå City, og benytter kvelden til litt byvandring.

Fra Umeå til Vaasa
Hvorfor ikke ta en tur til Finland?! Det går jo ferge fra Umeå til Vaasa. Den tar vi, men først må vi ta buss fra Umeå sentrum til Umeå fergeterminal, ut på ettermiddagen. En busstur som tar en halv times tid.

Vi ankommer Vaasa sent på kvelden, og sjekker inn på GreenStar Hotel Vaasa.

Fra Vaasa til Helsinki
I dag tar vi toget fra Vaasa til Helsinki. En togtur som tar noe under fire timer. Planlegger å være fremme ut på ettermiddagen, for så å sjekke inn på Hotel Arthur i Helsinki.

En dag i Helsinki
Vi benytter hele dagen i byen.

En dag i Helsinki
Vi benytter hele dagen i Helsinki.

Fra Helsinki til Tallinn
Vi befinner oss ikke så langt fra Tallinn, så hvorfor ikke ta en tur dit?! En to-timers fergetur over Finskebukta, så er vi plutselig i Tallinn sentrum.  
Vi var i Tallinn i august i 2023, og vi synes det er en trivelig by. Vi har booket rom på Meriton Old Town Garden Hotel i gamlebyen.

En dag i Tallinn
Vi har hele dagen i Tallinn, og håper å kunne benytte noen av de mange herlige uterestaurantene som byen har å by på.

Fra Tallinn til Riga
Som sagt, så har vi vært i Tallinn i Estland tidligere, men aldri i Latvia. Så når vi først er i Baltikum, tar vi like gjerne en tur til Riga. Så vi tar en buss fra Tallinn kl. 11:00, og kommer fram til Riga ved 15:30-tida. Der sjekker vi inn på Rixwell Old Riga Palace Hotel

En dag i Riga
Hele dagen i Riga

Fra Riga til Vilnius
Selvfølgelig skal alle de tre baltiske besøkes, så i dag går turen til Vilnius i Litauen.  Bussen vi tok fra Tallinn til Riga ser ut til å være et veldig bra valg, så vi benytter nok samme selskap på denne strekningen også. Turen tar rundt fire timer.
Vi skal bo på Ivolita Vilnius Hotel i gamlebyen.

En dag i Vilnius
Vi tilbringer dagen i Vilnius.

Fra Vilnius til Drammen
Så er det hele over for denne gang. I dag reiser vi fra Vilnius ved 13-tida (lokal tid) med Norwegian, og regner med å være på Gardermoen rett før klokka 14. Da er det kun en times togreise innen vi er hjemme igjen i Drammen, hvor vi startet fra for tre og en halv uke siden.

Turen er planlagt for, og av oss selv.

Unn og Gunnar