Bobilferie i Canada 2023

Ofte, før vi reiser på lengre turer, oppretter vi en Facebook-gruppe, hvor vi legger ut daglige reisebrev. Det gjorde vi også på denne turen til Canada. Gruppene er lukket, men alle kan finne den, og be om medlemskap.

En typisk bobilplass i Canada
Bjørn på fisketur
Kveldskos ved bålpanna

La meg få et øyeblikk til å fortelle deg om en eventyrlig reise!

Unn og jeg hadde en svært så vellykket bobiltur i USA i 2019, straks før pandemien rammet verden våren 2020. Inspirert av den reisen, lengtet vi etter et nytt eventyr, og bestemte oss for å ta en tilsvarende tur i Canada. Vi syntes det var ekstra hyggelig at våre gode venner Frode og Tove ville reise sammen med oss de to første ukene. Vi tok kontakt med Benns reisebyrå, som bestilte biler og flybilletter, og også hotell i Vancouver. Vi ønsket å benytte de første dagene til å se denne byen, før vi hentet bilene.

Det to første uken var vi i Rocky Mountains, fra Jasper til Banff, og den siste uka på Vancouver Island hvor vi blant annet var på bjørnesafari.

Dag 1 – 31.08.2022 

Vi reiste fra Gardermoen kl. 11:50, og ankomst Vancouver samme dag kl. 15:50 som planlagt (det er ni timer tidsforskjell).
Etter innsjekk på hotell Days inn by Wyndham Vancouver Downtown, skiftet vi til et mer sommerlig antrekk, og satt kurs ned mot havna. Der fant vi en restaurant og fikk både noe å spise og drikke. En fantastisk start på ferien.
I morgen skal vi møte Amanda, min tremenning og hennes mann Frank, som skal vise oss byen.

Overnatting: Days inn by Wyndham Vancouver Downtown

Dag 2 – 01.09.2022
Ni timer tidsforskjell og tilhørende jetlag satte sitt preg natten og morgenen. Etter lite, men god nok søvn, ble det tidlig kaffe denne morgenen. Ikke hver dag (morgen!) vi drikker kaffe ved fem-tida.
I dag hadde vi hele dagen i Vancouver. Og som nevnt i gårsdagens lille reisebrev, skulle vi møte Amanda, en av mine kanadiske tremenninger, og hennes mann Frank, som bor i Vancouver sentrum. De kom som avtalt klokka 10 til hotellet, og vi var mer enn klar for å se byen. Det ble en fire timers gåtur gjennom by og park, og som ble avsluttet med lunch på «Stanley Park Brewing Restaurant & Brewpub». Og som navnet tilsier, ble det både mat og drikke. Og ølet, som ble brygget på stedet, smakte fortreffelig etter turen i varmen. Men ikke bare gjorde det godt, men litt slapp blir en jo også, så det ble en Über-taxi tilbake til hotellet.

Etter litt avslapping på hotellet, møttes vi igjen ved halv åtte-tiden, for felles middag på restaurant «Earl’s», i sentrum av byen. Og etter å ha inntatt god mat og godt drikke på hyggelig restaurant sammen våre fantastiske venner fra Vancouver, var det tid for å ta farvel. Håper vi ses igjen!

Vi ser tilbake på en fantastisk dag i Vancouver, under guiding av Amanda og Frank. Så tusen takk til dem, det var generøst å avsette hele dagen til oss. I morgen skal vi hente bilene ved halv elleve-tiden, og det markerer starten på bobildelen av ferien.

Overnatting: Days inn by Wyndham Vancouver Downtown

Dag 3 – 02.09.2022 
Vi begynner så vidt å venne oss til tidsforskjellen, så det ble litt mer søvn i natt. Etter frokost, som besto av to yoghurt med müsli (stort sett det eneste alternativet, bortsett fra muffins), sjekket vi ut fra hotellet ved 9:30-tida, bestilte (igjen) en Ûber-taxi, og reiste ned til Delta, hvor bilene skulle hentes. En tur som tok en halv time omtrent. Og jeg blir like imponert hver gang, over hvordan Über-app’en og servicen fungerer.

Delta er en by i Lower Mailnland, og henger mer eller mindre sammen med Vancouver, og er en del av «Greater Vancouver», på grensa til USA.

Bilene sto klare da vi ankom basen, og etter en gjennomgang av funksjoner og sikkerhetsprosedyrer, bar det av sted. Første stopp var et Walmart Supersenter i Abbotsford. Proviant og andre nødtørftigheter ble mer eller mindre omhyggelig bragt til handlevogna. Og da det meste på lista var huket av, og kun alkoholholdige nytelsesmidler gjensto, ble vi, av en ikke alt for hyggelig ansatt, gjort oppmerksom på at slikt no’ ble på ingen måte omsatt på Walmart. Derved ble det nok et stopp innen vi la ut på den 350 kilometer lange etappen til Kamlopps, og Knutsford Campground.

Vel framme på plassen vi hadde bestilt, var det blitt mørkt, men fremdeles godt og varmt, og mat og drikke ble inntatt utendørs. Det ble oppsummering av dagen, og planlegging av morgendagen rundt utebordet til sene kvelden. Livet er og blir hva man gjør det til!

Overnatting: Knutsford Campground (nær Kamloops), BC

Dag 4 – 03.09.2022
Etter en god natts søvn, men likevel tidlig oppe, ser vi etter hvert at sola titter fram mellom trærne, og det begynner å lukte kaffe i bilen. Værmeldingen ble sjekket, og den fortalte oss at det skulle bli sol hele dagen, både der vi dro i fra, og dit vi skulle komme. Og det stemte, det. Og med temperaturer rundt 28 – 32 grader, kan vi ikke klage.

Vi bestemte oss for å reise til “Cinnamon Ridge Hoodoos”, hvor det skulle være noen spesielle, og severdige fjellformasjoner. Og dit dro vi. Men så veldig spennende var det vel ikke. Men, men – da har vi da i hvert fall sett det.

Neste stopp var en bensinstasjon. Vi var advart om at det kunne være langt mellom disse, og vi hadde bare halv tank igjen. Fyll opp, tenkte jeg. Og jeg fylte, og jeg fylte. Telleren stoppet på 106,7 liter, og “taksameteret” på CA$ 189,80. Det ble den nette sum av norske kroner 1.475, -. Ja vel…, da har vi vel en stund?!

Så..! – Nå var det bare å sette kursen mot Jasper Nationalpark og Wabasso Campground, hvor vi hadde bestilt plass for fire dager. Variert natur underveis, med mye vakkert, men også noen strekninger uten spesiell interesse. Men slik blir det vel når man kjører en strekning på 478 kilometer. Dessverre lå det endel varmedis, som til dels la en demper på de vakreste naturopplevelsene, og forhindret de gode bildene.

Vel framme i Wabasso, én time etter at vi egentlig hadde beregnet, var det på tide med middag. Og den ene timen, var på grunn av at Alberta, som vi nå er i, ligger i annen tidssone, én time foran Britisk Columbia.

Wabasso Campground er en statlig drevet plass i Jasper Nationalpark, 18 kilometer fra Jasper City. Her ligger vi ganske enkelt i ødemarken. Det fikk vi da også bekreftet ved innsjekk. Streng beskjed om ikke å henlegge mat, matrester eller annet utenfor bilen, da dette tiltrekker seg bjørner. Til det vil jeg vel si, at jeg blir fristet til akkurat det. Kunne jo blitt noen gode bilder.

Nå blir vi liggende her i fire dager, og har god tid til å utforske områdene rundt i nasjonalparken.

PS: De 106,7 literne med bensin vi fylte i dag tidlig, de er borte. Så nå er det igjen halv tank.

Overnatting: Wabasso Campground, Jasper

Dag 5 – 04.09.2022
Etter en saktestart på dagen, bestemte vi oss for å ta Jasper Sky Tram. Jasper SkyTram er en gondolbane ved fjellet The Whistlers ved Jasper City. Det er den høyeste og lengste guidede gondolbanen i Canada. Den går opp til 2263 meter over havet, med en reisetid på 7,5 minutter. Fra den øvre enden av banen går det en 1,4 km lang sti, opp til Whistlers Summit, som strekker seg til 2.463 meter over havet.

På toppen var det en fantastisk utsikt mot en rekke høye og dramatiske fjelltopper, som lå badet i sol. En svært så hyggelig opplevelse, helt til vi skulle starte på nedturen. En ubetydelighet er at det blir forsinkelse på grunn av sterk vind, og at banen derved stengt en periode, inntil vinden skulle roe seg. Mens vi ventet, kommer det inn en krisealarm på telefonene våre fra RMCP (Royal Canadian Mounted Police), om at to personer i provinsene Manitoba og Alberta har gått til angrep og drept flere personer. Hvilket vi kunne lese om i nyhetene, ikke bare her i Canada, men også i norske aviser.

Etter noen innkjøp i Jasper, reiste vi tilbake til campingplassen, hvor vi fyrte opp bål og koste oss med en kald øl i varmen. Og så fortsatte dramatikken. Vi får beskjed om at skogbrannen som hadde herjet et stykke her fra, spredde seg i vår retning, på grunn av at vinden har snudd. Vi får derfor beskjed om at vi, sammen med 50 000 andre i området, skulle evakueres ut av Jasper Nationalpark. De neste to dagers planer ble forkastet, og klokken 05:30 i morgen tidlig reiste vi sydover, i retning Banff Nationalpark.

Overnatting: Wabasso Campground, Jasper

Dag 6 – 05.09.2022
Planen denne dagen var “Hele dagen i Jasper Nationalpark”. Mer detaljert hadde vi i ettertid bestemt oss for å reise til Maline Lake og Medicine Lake med diverse aktiviteter, men slik ble det altså ikke. Ved 23-tiden i går kom det er ranger og banket på døra, og sa at vi måtte reise fra Jasper så snart som mulig. Skogbrannen som herjet et stykke unna, hadde økt i styrke, tatt en ny retning og truet nå området der vi var. Vi hadde kost oss med et par glass vin, og kunne ikke dra umiddelbart. Vi pakket derfor sammen og var godt forberedt til å reise klokka 05:30.

Fullstendig mørkt var det da vi i dag morges reiste sydover i retning Banff. Men hvor vi skulle, og kunne slå oss til de neste to dager, var uvisst.

Etter hvert som vi kjørte sydover på Icefield Parkway ble det gradvis lysere, og fjelltoppene ble belyst av morgensolen, og azurblåe innsjøer åpenbarte seg. Det var jo disse syn vi hadde lest om og sett bilder av. Icefield Parkway er en utrolig vakker strekning å kjøre, hvor det er mange grunner til å stoppe opp underveis. Og slik ble det. Det er mektige fjell, voldsomme fosser, imponerende elver og severdige canyons.

Ut på formiddagen fant vi Waterfowl Campsite (Banff Nasjonalpark), og tok inn der. En trivelig camping uten andre fasiliteter enn en oppstillingsplass med grill, midt i skogen, og nær elva. Her ble vi liggende to dager, og så var vi i rute igjen, i forhold til reiseplanen.

Der vi lå, var det absolutt ingen telefon- eller internettforbindelse. Men vi ble oppdatert av andre, og de kunne fortelle, slik rangeren sa til oss i går kveld, at alle campinger i Jasper var evakuert og stengt, og at strømforsyning var brutt.

Ettermiddagen ble benyttet til å gå turer langs elva og vannet, og deretter fyre på, og kose oss rundt bålpanna. Da det nærmet seg middagstid, fylte vi på med grillkull, etter hvert var det bare å legge godsakene på grillrista.

Kvelden ble benyttet til å se gjennom bilder, og å skrive reisebrev, før vi krøyp til køys.

Overnatting: Waterfowl Campsite

Dag 7 – 06.09.2022
Jetlag’n var nå for det meste overvunnet, og vi var stort sett inne i normal døgnrytme. Våknet ved 7-tiden og registrerte at det faktisk var ganske kaldt i bilen. Kanskje ikke så rart, da vi lå på 1680 meter over havet. Men uten termometer, og heller ikke nettforbindelse, var det uvisst hvor mange grader. Men det var i hvert fall over null, og med godt gassvarmeanlegg i bilen, ble det raskt levelig. Kaffe ble det også. Og når sola i tillegg dukker opp og varmer, blir det jo riktig trivelig.

I dag, som i går, var jo planen at vi skulle tilbringe hele dagen i Jasper-området. Men vi er altså i Waterfowl, i Banff Nasjonalpark. Da gjaldt det å finne plasser av interesse i nærområdet. Vi fant fort ut at det måtte bli plasser som lå syd for oss, i retning Lake Louise. Første stopp ble ved et utsiktspunkt ved Payto Lake. Det var et fantastisk syn som møtte oss der. Høye, dramatiske fjell omkranset den turkise innsjøen. Deretter ble det korte stopp på diverse utsiktspunkter, før vi tok et lengere stopp ved Bow Lake, hvor vi gikk en lengere tur langs vannet.

Da vi allerede var så langt ned, tok vi like godt turen til Lake Louise (“city”), hvor vi gjorde noen innkjøp. Her kom vi igjen på nett, og fikk sendt mailer, sjekket meldinger og annet som vi har vært avskåret fra et par dager, etter at vi måtte evakuere fra Wabasso. Status derfra var at de fleste campinger i Jasper fortsatt var stengt, at det var problemer med strømforsyningen, og at plassene foreløpig blir stengt fram til 11. september.

Vel tilbake på Waterfowl camping, ble det igjen fyr på bålpanna og kos ut over kvelden.

I morgen drar vi igjen ned til Lake Louise, og ser hva vi kan finne på der.
Overnatting: Waterfowl Campsite

Dag 8 – 07.09.2022
Dagens plan var å sette kursen sydover, i retning Banff Nationalpark. Men det hadde vi jo allerede gjort, da vi som tidligere fortalt, måtte endre planene på grunn av skogbrannen i Jasper-området.

Morgensolen tittet fram, og temperaturen var bedre enn i går morges, og lukten av egg og bacon fylte bobilen. Vi nøyt morgenstunden.

Etter at en god frokost var satt til livs, reiste vi igjen ned til Lake Louise (“city”) for å rekognosere, og la planer for både denne dagen, og for i morgen. En tanke var å ta en shuttle-buss til Lake Louise (sjøen) og Lake Moriane, men det var ikke ledige plasser før sent på ettermiddagen, så vi bestilte heller for neste dag.

Etter litt innkjøp av hva vi både trengte, og ikke trengte, reiste vi til Yoho Valley og Nasjonalpark.

Yoho Nationalpark er en av de fire sammenhengende nasjonalparker i Canadas Rocky Mountains, langs grensen mellom British Columbia- og Alberta-provinsene.

Første sted vi besøkte var Field. Det var et lite sted som oppsto for mange år siden, i forbindelse med etablering av jernbanen. Deretter gikk turen til Natrual Bridge. Det er noen fjellformasjoner som er gravet ut av elven, i løpet av tusener av år, og dannet, som navnet tilsier, en naturlig bru over elva Kicking Horse.

Emeral Lake var vårt neste reisemål. Nok et sted som kan ta pusten fra en. Høye fjell, og en asurblå innsjø omkranset av vakker natur. Og til slutt…. Selv om vi normen er vant til storslått natur og fossefall, var Takakkaw Falls et flott syn med sin totale fallhøyde på 381 meter, og et loddrett fall på 254 meter. Den er Canadas nest høyeste foss (etter Della Falls på Vancouver Island).

Etter dagens tur med innlagte severdigheter, tok vi inn på Silverhorn Creek Campground.

Været var ikke det beste, det kom litt regn, så det ble middag inne i bilen. Men regnværet avtok og ble etter hvert avløst av sol, og vi avsluttet dagen med en sammenkomst rundt bålpanna, hvor vi oppsummerte dagen.

Overnatting: Silverhorn Creek Campground, Banff

Dag 9 – 08.09.2022
Brrrrr! Fytterakkern for ei kald natt. At det kunne bli kjølig om natta, ja det var vi forberedt på, men at det skulle bli kuldegrader..!. –  nei det hadde vi ikke tenkt på. Men opp og stå! Bare å “bite i det sure eple” og stå opp for å sette på varmeanlegget, ligge en halvtime lengere, så var det varmt nok til å starte dagen. Og planene for dagen var fastlagt. Først de sedvanlige rutiner med kaffe og frokost. Deretter bar det av gårde til Lake Louise Skisenter, hvorfra vi hadde bestilt billetter til shutelbussen til Lake Louise (sjøen), videre til Lake Moraine, og retur til skisenteret i Lake Louise (“city”) ut på ettermiddagen. Det var noen fantastiske syn som møtte oss ved disse to innsjøer. Først Lake Louise med sitt nærmest irrgrønne vann, og deretter Lake Moraine, hvor vannet faktisk var knallblått. Aldri sett noe lignende.

Vel tilbake i Lake Louise sentrum, ble det innkjøp av varme klær. Vi skulle jo ligge på samme sted som sist natt, men ikke skulle vi fryse ei natt til, nei!

Overnatting: Silverhorn Creek Campground, Banff

Dag 10 – 09.09.2022
Vi våknet til snø. Ikke der vi lå, for der hedde det regnet ganske mye i løpet av natta, men på toppene rundt oss lå det snø langt nedover fjellsidene.

Denne dagen skulle vi ikke kjøre langt, så v i tok morgenritualet svært så langsomt. Et par kopper kaffe ekstra, før det ble frokost med egg og bacon.

Etter et kort stopp i Lake Louise, hvor vi fylte bensin og propan, gikk turen direkte til Banff. Der sjekket vi inn på campingplassen, som ligger to-tre kilometer utenfor sentrum. Fra campingplassen gikk det shuttlebuss til Banff sentrum, og denne korresponderte med busser som gikk til severdigheter rundt byen. Dette tilbudet benyttet vi oss av, og reiste til sentrum etter en rask lunch.

Banff, et utrolig hyggelig sted, er en turistby i Banff Nasjonalpark i Alberta. Den ligger i Albertas Rocky Mountains langs Trans-Canada Highway, omtrent 126 km vest for Calgary og 58 km øst for Lake Louise. Med sine 1400 til 1630 m over havet, er Banff den nest høyest beliggende byen i Alberta, etter Lake Louise.

Byen Banff var den første kommunen som ble innlemmet i en kanadisk nasjonalpark. Byen er medlem av “Calgary Regional Partnership”.

Banff er en ferieby, og et av Canadas mest populære turistmål. Kjent for sine fjellrike omgivelser og varme kilder, er det et reisemål for utendørssport, og har omfattende tur-, sykling-, klatre- og skidestinasjoner i området. Sunshine Village, Ski Norquay og Lake Louise Ski Resort er tre nærliggende skisteder, som ligger innenfor nasjonalparken.

Her ble vi i tre netter, så vi hadde god tid til å utforske stedet, før skulle reise til Calgary for å treffe familie.

Overnatting: Tunnel Mountain Village 1 Campground, Banff

Dag 11 – 10.09.2022 
Denne dagen ble i sin helhet viet til Banff City, og hva byen kunne by på. Vi tok shutlebussen ned til sentrum, og deretter korresponderende buss til Banff gondolbane, som bragte oss opp til Sulphur Mountain-toppen. Og hvilken utsikt møtte oss der!!! 360 grader-utsikt, med topper som rager 3000-3600 meter over havet. Strålende sol fra skyfri himmel, og godt og varmt, til tross for at vi befant oss mer enn 2 300 meter over havet.

Etter at vi i noen tid hadde beundret, og latt oss imponere av storslått natur og utsikt, tok vi bena fatt, og gikk de 5-6 bratte kilometerne ned igjen. Vel nede, og før vi tok bussen videre ned til sentrum, var vi en liten tur innom de varme kildene i området.

Deretter var tiden inne for å gjenopprette væskebalansen, og noen stoler og et bord på fortauet, ble okkupert. Tanken var å benytte ytterligere tid i sentrum, for å finne en god restaurant, og innta en bedre middag der, men vi ombestemte oss, og reiste opp til bilene på campingen, og lagde middag der i stedet.

Ut over kvelden mimret vi om dagens aktiviteter, og som vi så ofte skrev som epilog i våre stiler på barneskolen – «Og alle var enige om at vi hadde hatt en fin tur».

Overnatting: Tunnel Mountain Village 1 Campground, Banff

Dag 12 – 11.09.2022 

Det var søndag, og det var tid for å sove lenge. I hvert fall lengere enn hva vi hadde gjort tidligere på turen. Natt-temperaturen hadde vært høyere en de forrige netter, så denne dagen var det mer komfortabelt å stå opp.

Etter en frokost med egg og bacon, som det seg hør og bør på en søndag, var det litt planlegging av dagen. Dette skulle bli en aktiv dag, hvor vi bestemte oss for å gå tur. Derfor ble det «Tunnell Mountain Hoodoos trail». Vi startet fra campingplassen, gikk langs Bow River og ned til Banff sentrum. Ikke av de aller lengste turene, men det ble 10-11 kilometer i vakker natur på gode skogsstier.

Bow River er en elv i Alberta, Canada, og starter i de kanadiske Rocky Mountains. Den renner gjennom Banff og Calgary, møter etter hvert Oldman River, hvor de to deretter danner South Saskatchewan River, og som til slutt renner ut i Hudson Bay.

Tunnell Mountain fikk sitt navn etter at det på et tidspunkt ble lansert en idé om å lage en jernbanetunnel gjennom fjellet. Landmåler i Canadian Pacific Railway, Charles Shaw, beskrev idéen som «den mest ekstraordinære tabben noen gang». Men fjellet som opprinnelig het «Sleeping Buffalo», har beholdt navnet Tunnel Mountain.

Etter forfriskninger og en solid lunch i Banff, tok vi bussen tilbake.

Overnatting: Tunnel Mountain Village 1 Campground, Banff

Dag 13 – 12.09.2022 
Denne dagen hadde vi både ventet på, og gledet oss til. Vi hadde en avtale med Jim om å møtes på en Boston Pizza restaurant i Calgary ved 12-tiden. Vi reiste av gårde i god tid, da vi var usikre på trafikkfold og eventuelle andre hindringer på veien. Men det gikk bra. Google Maps førte oss direkte til avtalt sted, uten problemer.

Og hva møtte oss der!? Jim og Lori visste vi ville komme, men ikke nok med det… mange familiemedlemmer kom for å treffe oss. Vi ble bare henrykt!

I løpet av en hyggelig lunch ble vi bedre kjent med hyggelige familiemedlemmer vi aldri tidligere hadde truffet. Tusen takk til dere alle som deltok. Og en spesiell takk til Jim og Lori som hadde arrangert sammenkomsten. Dette var noe vi aldri kommer til å glemme. Og vi ønsket alle velkommen til Norge, ved en anledning. 

Etter den hyggelige lunchen, satte vi kursen mot Banff, hvor vi hadde parkert den en ene bilen, for deretter å sjekke inn på Lake Louise Campground.

Der ble det opptenning i bålpanna, grilling av solide biffer og middag i det fri.

Oppsummert ble dette en fantastisk dag!

Overnatting: Lake Louise Hard-Sided Campground, Banff

Dag 14 – 13.09.2022 
Det var ikke mye skjedde denne dagen. Vi sjekket sent ut fra Lake Louise Campground for å kjøre til Revelstoke. Men først gjorde vi et lite stopp i Lake Louise sentrum, for å fylle propan og bensin. Så bar det ut på Trans-Canada Highway. Etter hvert som vi kjørte vestover, så vi stadig mer røyk fra skogbranner i nærheten. Noe også interaktive skilt på motorveien fortalte oss, at all stans langs veien var forbudt. Vi ble litt usikre på om campingplassen i Revelstoke var åpen, men ved ankomst så vi at det var den. Og etter å ha kommet inn i British Columbia, og ny tidssone som ligger én time etter Alberta, sjekket vi inn på plassen vi hadde bestilt. I regnvær!

Vi hadde nå kjørt rundt i Rocky Mountains i et par uker, uten å oppleve verken bjørn, elg eller hjort. Ved innsjekking her på plassen fikk vi beskjed om at det var mye bjørn i området. Senest for to dager siden var det bjørn på campingplassen. Om vi bare kunne se den! Men noen bjørn ble det heller ikke den kvelden.


Overnatting: Revelstoke Campground, Revelstoke

Dag 15 – 14.09.2022 
Vi var på veien klokken 08:00. Da var det bare å komme seg ut på Trans-Canada Highway igjen, for nå lå det 550 kilometer foran oss, før vi skulle sjekke inn på Burnaby Cariboo RV Park and Campground i Vancouver. Ett stopp for å fylle bensin, og ett for å spise lunch, var alt vi unnet oss av hvile på veien. Forøvrig skjedde det ikke så mye underveis, bortsett fra at det i Hope, som ligger mellom Kamloops  og Vancouver, var skogbrann helt inntil veien. Et helikopter tømte «vannbomba» si bare 100-150 meter fra bilen vår. Så litt dramatikk her altså.

Vel framme i Vancouver var det tid for Tove og Frode å rydde bilen, som skulle leveres neste dag. 

Kvelden ble avsluttet med gode samtaler og oppsummering av de to ukene vi hadde tilbragt sammen.

Overnatting: Burnaby Cariboo RV Park and Campground, BC, Vancouver

Dag 16 – 15.09.2022 
Denne dagen kjørte vi først den korte veien til CruiseCanada, basen hvor vi hadde leid bilene. Tove og Frode leverte bilen sin, og deretter kjørte vi dem til flyplassen. Vi ønsket dem god tur hjem.

Så var vi da altså bare Unn og meg igjen, og vi satt kursen mot Tsawwassen fergeterminal, for å ta båten over til Vancouver Island. Det ble litt ventetid, da vi hadde billetter til avgangen kl. 16:00. Vi benyttet ventetiden til en tur innom en Walmart for å gjøre noen innkjøp. Det var fort gjort, og vi ankom fergeterminalen kl. 14:55, og da fortalte damen at vi kunne komme med avgangen som gikk kl. 15:00, altså om fem minutter, og selvfølgelig gjorde vi det. Fergeturen tok 1 time og 35 minutter.

Vel i land på andre siden var det bare å kjøre den korte veien til Fort Victoria RV Park. Kort vei, men tok likevel en times tid, da det var veldig mye trafikk. I solskinn og med god temperatur, rigget vi oss til. Jeg med et glass rødvin, mens Unn lagde middag. En middag som ble satt til livs utendørs, i god sommervarme, mens vi tenkte at vi allerede savnet Tove og Frode.

Overnatting: Fort Victoria RV Park

Dag 17 – 16.09.2022 
Etter frokost kjørte vi nordover på Vancouver Islands østkyst, i retning Campbell River.

Vi trodde at vi på turen skulle nyte flott natur og litt dyreliv. Og vi kjørte delvis på veier med utsikt, men det er ganske tilgrodd langs veien, så det ble ikke veldig mye å se. Men det er anbrakt utsiktspunkter langs veien, så det ble noen stopp underveis. Kjørte også innom noen småbyer langs kysten, blant annet for å spise lunch.

Av vilt var det ikke mye å se, kun en del rovfugler som svevde over oss mens vi kjørte.

Da vi kom til Campbell River, var det bare å legge inn Loveland Bay Provincial Park Campground på iPad’en, og la Google Maps guide oss sikkert fram – trodde vi. Har jo lest om utlendinger i Norge som har havnet i både skiløyper og det som verre er, og det var vel noe lignende som skjedde oss i dag. Veien ble gradvis smalere, den gikk over fra asfaltert til grus, forferdelig humpete og etter hvert å ende opp ved et lite hus i skogen. Da var det bare å håpe at Google Maps visste hvor vi var, for det visste ikke vi.

Ja vel, da var det bare å ta fram bekreftelsen vi fikk da vi bestilte plass. Der sto det en beskrivelse av hvordan vi skulle kjørt. Også deler av den var grusvei, og med vaskebrett a la afrikanske veier. Riktig nok hadde vi klart oss med 12 kilometer grusvei, i stedet for de 25-30 kilometer som vi kjørte. For øvrig må jeg si at jeg er mektig imponert over guidingen til Google Maps.

Men endelig kom vi fram. Og dette var virkelig i villmarken, og en fantastisk campingplass. Flotte oppstillingsplasser med bord og benker, uten strøm, uten vann og uten mobildekning. Fullstendig avskåret fra omverdenen.

Det var fredag, og etter hvert ble det middagstid. Og hva spiser normen på en fredag?! Jo, taco selvfølgelig. Og det ble det også på oss.

Overnatting: Loveland Bay Provincial Park Campground

Dag 18 – 17.09.2022 
Så var det tilbake til Campbell River, på samme humpete grusvei. Men denne gang visste vi bedre enn Google Maps, så i dag ble det “bare” 12 kilometer før vi var på asfalt.

Vel framme i Campbell River, etter en halvtimes kjøring, sjekket vi inn for hval- og bjørnesafari på kontoret til “Big Animal Encounters”. Og etter en sikkerhetsbriefing gikk vi ombord på båten som skulle frakte oss over fjorden, og videre oppover til elvene på fastlandet. Kun noen seler, ørner på lang avstand, og et par delfiner var å se på vei over. Men på andre siden ble vi møtt av guider som tok oss med inn i bjørneområdene. Veldig morsomt, og en stor opplevelse å se bjørner som fanget laks i elvene. Ganske nær kom vi også.

Klikk her for å se bilder derfra

På vei tilbake så vi et par hvaler, som lekent hoppet nær land.

Solen var i ferd med å gå ned da vi var tilbake i Campbell River. Nå gjensto det seks kilometer med asfaltvei, og 12 kilometer grusvei innen vi var tilbake på campingplassen ved 21-tiden.
Unn tilberedte ganske snart lørdagsmiddag, og denne gangen ble det entrecote med tilbehør.

Overnatting: Loveland Bay Provincial Park

Dag 19 – 18.09.2022 
Før vi forlot Campbell River, og etter frokost med egg og bacon (det er tross alt søndag) dro vi for å se Elk Falls and Suspension Bridge. Vi var blitt fortalt at vi, i tillegg til brua og fossen, kunne se svartbjørn. Brua og fossen så vi, men ingen svartbjørn. Da måtte vi nok innfunnet oss mye tidligere, hvor det ikke var så mye turister der.

Deretter kjørte vi mot sørvest og til vestsiden av øya. Dette var veistrekninger hvor vi håpet å treffe på bjørner i begge farger, i tillegg til andre dyr. Men nei da. Vi så mange ørner underveis, og gjerne 4-5 i grupper. Men de fløy høyt, og det var heller ikke mulig å stoppe.

Vi tok av fra HWY 19 og inn på en vesentlig smalere, men fortsatt god vei, HWY 4. Den ble delvis smalere etter hvert som vi nærmet oss Tofino, og underveis var det store veiarbeider, så vi ble stående å vente en god stund på et sted hvor det var trafikkregulering.

Men vel framme på campingplassen i Uclulelet, et lite sted i nærheten av Tofino, kunne vi parkere og slå oss til ro nær en liten båthavn.

Overnatting: Ucluelet Campground

Dag 20 – 19.09.2022 
Denne dagen reiste vi tidlig til Tofino. Tidlig! Opp klokka 06:00 for å kjøre de ca. 30 kilometerne inn til Tofino! Vi hadde bestilt hvalsafari med Tofino Resort + Marina, og skulle møte der klokken 09:30. Men så ble den turen kansellert av en eller annen grunn, så den hadde blitt booket om til en tilsvarende tur med et annet selskap. Der skulle vi møte 08:30. De opplyste at det kunne være vanskelig å finne parkering i nærheten, så de oppfordret til å være tidlig ute. Og det var vi. Og vi fant parkeringsplass. Frokost ble derfor inntatt i Tofino.

Så var det å sjekke inn hos reisearrangøren, komme seg inn i overlevningsdresser og gå ombord i en rib (Zodiac) med 2 x 250 hestekrefter i hekken. Det gikk bra unna. Mye skarv, sjøløver og havoter å se underveis, ut over sjøen og mot havet. Og også noe kuer. Sjelden jeg tar bilde av kuer, men dette var villkuer. De lokale kaller dem for Moose-moose.

Vi så endel knølhval, men helt spektakulært ble det ikke. Men en fin tur på sjøen ble det likevel.

Etter endt tur var det tid for lunch, så vi fant en fiskerestaurant i den lille, men hyggelige byen, Tofino. Det ble en taco-variant, med spicy laks. Var litt uvant smak, men godt var det.

Da vi kom tilbake til Ucluelet Campground ved 14-tiden, begynte jeg å skrive reisebrev, akkompagnert av et duggfriskt, kaldt glass hvitvin. Det var en varm dag, og livet var virkelig verdt å leve. Men, så…. Så kom det mail fra Tofino Resort + Marina. igjen! Bjørnesafarien i morgen var kansellert. Årsaken var at det ikke var mange nok som hadde bestilt. Det er økonomi i alt. Det var heller ikke booket om til annet selskap.(Da ble det noen mindre positive linjer på både Tripadvisor og Facebook-siden til selskapet). Og så var det bare å hive seg rundt og ringe andre tilbydere. Tenkte at, hvis det ikke var mange nok på vår tur, var det sikkert en og annen ledig plass hos andre. Men nei da. Ingen hadde ledige plasser.

Overnatting: Ucluelet Campground

Dag 21 – 20.09.2022 
Det skulle vært bjørnesafari i dag, men slik ble det altså ikke. Men vi har hatt en fin og rolig dag likevel. Reiste litt rundt omkring i området, blant annet til Long Beach. Var egentlig fristet til å ta et bed, men det var veldig store bølger. Perfekt for alle surferne.

Hadde tenkt å følge rådet til Candie om å gå til Tacofino, da det var tid for lunch. Men det var ikke mulig å få parkert der, så vi kjørte i stedet inn til Tofino sentrum, og fant en indisk restaurant. Opprinnelig plan var jo at vi først skulle ta en lunch i nærheten, før vi dro på bjørnesafari, for så ta en middag i Tofino etterpå. Nå ble det en tur innom butikken for å kjøpe noe vi kunne grille i kveld i stedet. Og grilling ble det, og vi ble sittende rundt bålet til sene kvelden.

Overnatting: Ucluelet Campground

Dag 22 – 21.09.2022 
Så var det siste etappe som skulle tilbakelegges. Strekningene som vi kjørte denne dagen, kjørte vi jo også delvis da vi kom til øya. De var stykkevis praktfulle, men også veldig tildekket av skog og tett vegetasjon. Håpet fortsatt på å oppleve villdyr langs veien, men de uteble.

Vi hadde fergebillett med avgang klokken 19:00, men var ved fergeterminalen klokken 14:10, men vi fikk endret til ny avgang klokken 15:00. Det var fint å slippe og vente flere timer på opprinnelig avgang.

Vi la inn neste campingplass på Google Maps, og ankom der ca. klokken 18:30. Da var det å tilberede middag på de rester vi hadde. Noen rester ble det til overs, men vi (Unn!) har beregnet hårfint, så det ble ikke mye å kaste. Dessuten ville “naboen” overta noe av det vi hadde til overs.

Så var det tid for ettertanke, og oppsummeringen ble som følger:

  • Jasper var fantastisk, med sin natur, med blant annet gondoltur til store høyder. Synd vi måtte reise derfra før vi hadde planlagt, på grunn av skogbrann.
  • Reisen fra Jasper, langs Icefield Parkway var en spektakulær naturopplevelse.
  • Banff skuffet ikke. En utrolig hyggelig by med mange tilbud.
  • For øvrig en fantastisk ferie, med mange oppsider, og enkelte nedsider.
  • Været har vært helt supert. Mye sol, men også litt kaldt om natta.
  • Naturen har vært fullstendig overveldende de fleste steder. Det var nok litt mer tett vegetasjon på Vancouver Island enn vi hadde forventet.
  • Vi hadde håpet på å se villdyr langs veien, men det gjorde vi ikke
  • Et fantastisk hyggelig land å feriere i. Hyggelige mennesker overalt.
  • Og så må jeg nevne alle våre slektninger som gjorde en fantastisk innsats for å bidra til at vår Canada-ferie også ble en familie-gjenforening. Takk til Amanda og Frank som viste oss rundt i Vancouver, og til Jim og Lori som arrangerte en fantastisk sammenkomst i Calgary. Takk også til alle dere som deltok ved lunchen. Vi har en flott familie i Canada! Fantastisk å møte dere alle. Håper vi treffes igjen. Enten i Canada, eller i Norge. Hver og en av dere er velkommen til oss. Vi skal forsøke å ta dere like godt imot, som dere tok imot oss.
  • Og så skulle vi ønsket at Tove og Frode var med også den siste uka.

Overnatting: Burnaby Cariboo RV Park and Campground, Vancouver

Dag 23 – 22.09.2022 
Vi hadde god tid denne dagen. Bilen skulle ikke levers før klokken 11:00, og etter avleveringen tok vi en Über til flyplassen. Flyet fra Vancouver var i rute, men fra Amsterdam ble det en times forsinkelse.

Vel hjemme etter en kjempefin ferie i Canada, gjensto bare å gjennomgå bilder, og la alle inntrykk og minner synke inn.

Denne reiseskildringen ble dag for dag lagt ut på Facebook-gruppen “Canada i bobil 2022” Takk til alle som fulgte oss på den FB-siden. Hyggelig med alle kommentarer og tilbakemeldinger.

Overnatting: På flyet til Norge

Turen ble bestilt gjennom
BENNS Reisebyrå

Bobilen ble leid fra
CruiseAmerica/CruiseCanada