Ferie i Transylvania, Romania 2024

Denne ferien er, i motsetning til våre fleste turer, ikke en fotosafari eller -tur, men kun ment som en avslappende ferie i sammen med en gruppe, og våre gode venner Dag og Mai Eli.

Og turen starter om……

Dager
Timer
Gamle, fargerike hus i Sibius brosteinsbelagte gater. Foto: Escape
Slottet Peles Foto: Escape
Panoramautsikt over gamlebyen i Brasov og Tampa-fjellet. Foto: Escape

En ferie arrangert av Escape Travel

Transilvania i Romania er mytisk og sagnomsust, og bare navnet vekker til live bilder av dramatiske slott og vampyrlegender. Men det er også mye mer! Transilvania er en imponerende, historisk region i det sentrale Romania, hvor vi skal på en oppdagelsesferd til vakre middelalderbyer som oser av stemning, dramatisk natur og hjertelige møter med lokalbefolkningen. Denne turen er en reise gjennom noen av Europas best bevarte hemmeligheter, hvor du får være med å oppdage de sagnomsuste stedene i øst.

Reiseleder Trond Aspaas er kjentmann i området, han byr på spennende historier underveis, og han kjenner godt til kulturen, folket og legendene. Dette gleder vi oss til

Dag 1, 28.04.2024

Avreise Gardermoen kl. 11:35 med Lufthansa,. Etter et flybytte i München, ankommer vi Sibiu kl. 17:10. (Romania er i en tidssone en time foran Norge). Gruppen ønskes velkommen av vår norske reiseleder, Trond Aspaas, og etter en kort busstur kan vi sjekke inn på vårt sentralt beliggende hotell ved gamlebyen i Sibiu. Her skal vi bo i tre netter.

Sibiu er en vakker by som med sin labyrint av brosteinsbelagte gater og barokke torg gjør at det er veldig lett å like seg her. Byen er livlig og det er mye aktivitet på kulturfronten med festivaler, utstillinger, teater og opera. Sibiu er både litt bohemsk og staselig på samme tid, og det er flust av restauranter og kafeer hvor du kan sitte ned og «ta inn» atmosfæren.

Etter innsjekking blir vi møtt i resepsjonen av vår lokale engelskspråklige guide, som tar oss med på en drøy times byvandring innenfor bymurene. Vandringen avsluttes på en av gamlebyens hyggelige restauranter der vi spiser middag.

Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu

Dag 2, 29.04.2024

Frokost og muligheter til å utforske byen på egen hånd frem til kl 12.00. Sibiu eller Hermanstadt på tysk, er med sine 170.000 innbyggere en av Romanias viktigste kulturbyer og var Europas kulturhovedstad i 2007. Her finnes mange severdigheter, bl.a. en luthersk-evangelisk, en katolsk og en ortodoks kirke som er en mindre kopi av Hagia Sophia i Istanbul.

Sammen med vår lokale guide kjører vi en knapp time mot åsene og dalene i fjellene rundt Sibiu. Her bor det mange gjeterfamilier. Vi avlegger en av dem et besøk, og får et innblikk i deres liv i et miljø med barsk natur og rovdyr på alle kanter. Romania satser hardt på å beholde store stammer av bjørn, ulv og gaupe med de utfordringer det skaper for husdyrnæringen. Vi får en lunsj med lokale kalde retter og ikke minst deres lokale vin og andre sterke drikker. I Romania er det lov å «brenne» hjemme, og i flere distrikter oppfordrer myndighetene til å opprettholde denne tradisjonen.

Vi er tilbake i Sibiu sent på ettermiddagen, og for de som er interessert gjør vi et stopp ved Astra, Romanias største utendørsmuseum (ikke inkludert) kun fem km fra hotellet vårt i sentrum av Sibiu. Resten av dagen er til fri disposisjon.

Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu

Dag 3, 30.04.2024

Frokost på hotellet før vi møter vår lokale guide, og så setter vi kursen vestover i Transilvania. Etter en knappe to timers kjøretur gjennom vakre landskap ankommer vi byen Hunedoara og festningen Corvinilor (Ravneslottet). Festningen ble påbegynt på midten av 1400-tallet og var en av Europas største bygninger, større enn selveste Tower i London. Her finnes riddersaler, oppholdsrom og selvfølgelig fengsel med tilhørende tortur-rom. Vi får en full omvisning av vår guide etterfulgt av lunsj i en restaurant nedenfor festningsområdet.

På vei tilbake til Sibiu besøker vi Alba Iulia, som var kroningsby den gang Romania var et monarki. Her ble også traktater undertegnet i desember 1918, som medførte at Transilvania ble innlemmet i det Romania vi ser i dag. Etter ankomst til vårt hotell i Sibiu sent på ettermiddagen, har vi resten av dagen og kvelden til fri disposisjon.

Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu

Dag 4, 01.05.2024

Vi tar farvel med Sibiu etter frokost, og setter kurs mot nord gjennom det vakre bølgende landskapet i det sentrale Transilvania og ankommer middelalderbyen Sighisoara, som er Draculas fødeby. Denne festningsbyen har vært på Unescos verdensarvliste siden 1990-tallet og vi har god tid til en vandring innenfor murene, og til en liten matbit og noe å drikke på egen hånd. Fra Sighisoara fortsetter turen gjennom det bølgende landskapet og de store skogene som vi passerer på vei til Brasov der vi skal bo i tre netter. Innsjekking på vårt hotell ved torget i gamlebyen og litt tid på egen hånd før vi møtes i resepsjonen og har en kort spasertur til en av tradisjonell restaurant der vi inntar dagens middag.

Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov

Dag 5, 02.05.2024

Frokost etterfulgt av en heldagstur der vi fortsetter opplevelsene i Transilvania. Vi blir kjent med begrepet festningskirke og lærer om hvorfor denne type forsvarsverk var så viktig for innbyggerne i Transilvania i middelalderen. Mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper. Første stopp er festningskirken i Prejmer fra år 1211 som ser lite spennende og uanselig ut, men på innsiden får vi en enestående mulighet til oppleve hvordan det var å leve under beleiring. Her hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom å oppholde seg i dersom de ble angrepet eller beleiret.

Etter besøket i Prejmer setter vi kursen mot sør, over et fjellpass i Karpatene 1200 meter over havet og stopper ved Peles-slottet i alpinbyen Sinaia. Her blir det tid til å nyte slottet og omgivelsene fra utsiden (vi besøker ikke selve slottet), før vi inntar felles lunsj i en restaurant på selve slottsområdet. Deretter kjører vi en drøy time tilbake gjennom fjellpasset i Karpatene med flere hundre fjelltopper over 2000 meter og ned til byen Bran der vi besøker Castle Bran bedre kjent som Draculas slott. Vi spaserer opp til slottet og selve turen inne i slottet tar cirka 50 minutter med mange trapper opp og ned i tillegg til ” den hemmelige passasjen “. Det er en en smal trapp inne inne i veggen mellom to etasjer. Etter besøket på slottet er det tid til egen diposisjon for å besiktige alle salgsbodene. Fra Bran kjører vi til Brasov via Poiana Brasov som er beliggende cirka 1000 meter over havet og på vei ned til hotellet stopper vi på et utsiktspunkt med enestående utsikt over Brasov og omland. Etter ankomst vårt hotell er resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon.

Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov

Dag 6, 03.05.2024

En rolig morgen og god frokost, deretter har du hele dagen til å gjøre akkurat det du har lyst til. Brasov er en av Romanias største byer med cirka 350 000 innbyggere og med en utpreget gammel bydel der vi altså bor og oppholder oss. Her kan du vandre rundt, shoppe og nyte en lunsj, på egen hånd eller sammen med andre i gruppen på de mange uteserveringene i gågatene eller på rådhusplassen. En tur med gondolbanen til Tampa-fjellet med spektakulær utsikt over byen kan anbefales dersom været tillater det. Pris for en tur/retur billett er tilsvarende ca. 50 norske kroner.

Om kvelden møtes vi resepsjonen for å gå maksimalt 69 skritt til en tradisjonell kjeller-restaurant der vi inntar vår avslutningsmiddag.

Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov

Dag 7, 04.05.2024

Etter frokost sjekker vi ut fra Brasov. Vi kjører parallelt med Fagaras-fjellene som utgjør Karpatenes sørligste område og ankommer Sibiu flyplass i god tid før avreise kl. 14.00. Etter flybytte i München beregner vi ankomst på Oslo Lufthavn rett før kl. 18.

Turarrangør:
Escape Travel

Reiseleder:
Trond Aspaas

Scroll Up