Ferie i Transylvania, Romania 2024
Denne ferien var, i motsetning til våre fleste turer, ikke en fotosafari eller -tur, men kun ment som en avslappende ferie sammen med et par gode venner, samt en gruppe. Tilsammen ble vi totalt 12 personer, i tillegg til reiseleder.
En ferie arrangert av Escape Travel
Transilvania i Romania er mytisk og sagnomsust, og bare navnet vekker til live bilder av dramatiske slott og vampyrlegender. Men det er også mye mer! Transilvania er en imponerende, historisk region i det sentrale Romania, med vakre middelalderbyer som oser av stemning og dramatikk. Denne turen var en reise gjennom noen av Europas best bevarte hemmeligheter, hvor vi fikk være med å oppdage de sagnomsuste stedene i øst.
Reiseleder Trond Aspaas var vår reiseleder, og må betegnes som kjentmann i området. Han bød på spennende historier underveis, og han kjente tydeligvis godt til kulturen, folket og legendene.
Dag 1, 28.04.2024
Vi skulle reist fra Gardermoen kl. 11:35 med Lufthansa, men flyet ble en halvtimes tid forsinket. Dette resulterte i at vi fikk svært kort tid for flybytte i München. Vi ankom likevel Sibiu omtrent på rutetid, men manglet en koffert. Den lå igjen i München, i følge sporingsbrikken.
En minibuss ventet på oss, og etter en kort kjøretur kunne vi sjekke inn på hotellet som lå sentralt til, ikke langt fra gamlebyen i Sibiu. Her bodde vi tre netter.
Etter innsjekking ble vi møtt i resepsjonen av en lokal, engelskspråklig guide, som tok oss med på en drøy times byvandring innenfor bymurene. Dagen ble avsluttet på en av gamlebyens hyggelige restauranter, restaurant “Benjamin”, hvor vi fikk servert spareribs.
Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu
Dag 2, 29.04.2024
Etter frokost hadde vi litt tid til å utforske byen på egenhånd. Sibiu, eller Hermanstadt som byen heter på tysk, er med sine 170.000 innbyggere en av Romanias viktigste kulturbyer og var Europas kulturhovedstad i 2007.
Klokka 12:00 reiste vi, sammen med vår lokale guide, en knapp time mot åsene, dalene og fjellene rundt Sibiu. I Rau Sadului besøkte en gjeterfamilie, og fikk et innblikk i deres liv i et miljø med barsk natur og rovdyr på alle kanter.
Romania satser hardt på å beholde store stammer av bjørn, ulv og gaupe, med de utfordringer det skaper for husdyrholdet. Men, i motsetning til hvordan Norge forvalter naturen og rovdyr, lever de godt med sine husdyr i pakt med naturen og rovdyrene.
Vi fikk servert lunsj med lokale retter, og ikke minst deres lokale vin og andre, mer eller mindre velsmakende, sterke drikker. I Romania er det lov å brennes sitt eget brennevin, og i flere distrikter oppfordrer faktisk myndighetene befolkningen til å opprettholde denne tradisjonen.
Tilstede ved besøket var også et team fra en TV-kanal. De filmet og interviuet oss. Opptaket ble senere sendt på riksdekkende TV.
Opptaket kan ses HER
På veien tilbake til byen, gjorde vi et kort “kaffestopp” i en hyggelig landsby, før vi var tilbake på hotellet i Sibiu sent på ettermiddagen.
Den bortkomne kofferten var da kommet til rette, og levert i resepsjonen.
Resten av dagen benyttet vi på egenhånd, og spiste middag på en uterstaurant på et lite, men hyggelig torg midt i gamlebyen.
Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu
Dag 3, 30.04.2024
Vi dro avsted ved 08:30-tiden, for det som var planlagt som, og også ble, en lang dag.
Første, korte stopp gjorde vi for å fotografere stork. Det er mye stork i dette området, og enkelte steder kan man se stork på reiret på nesten hver eneste stolpe.
Deretter et besøk til utgravninger fra oldtidsriket Dacia, som man kan si er et levende museum for europeisk og rumensk kulturarv. Dacia-rikets hovedstad var Sarmisegetusa. Her forgikk nå utgravninger, et prosjekt finansiert av EU, men var også et samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune.
Etter lunch, som vi inntok på en uterestaurant i Hunedoara, besøkte vi festningen Corvinilor (Ravneslottet). Festningen ble påbegynt på midten av 1400-tallet og var en av Europas største bygninger, større enn selveste Tower i London. Her finnes riddersaler, oppholdsrom og selvfølgelig fengsel med tilhørende tortur-rom.
På vei tilbake til Sibiu var vi innom Alba Iulia, som var kroningsby den gang Romania var et monarki. Her ble også traktater undertegnet i desember 1918, som medførte at Transilvania ble innlemmet i det Romania vi kjenner i dag. Etter ankomst til vårt hotell i Sibiu sent på ettermiddagen, hadde vi resten av dagen og kvelden til fri disposisjon.
Overnatting: Hotel Ramada by Wyndham Sibiu
Dag 4, 01.05.2024
Etter en formiddag som var til fri disposisjon, reiste vi nordover gjennom det flotte landskapet i det sentrale Transilvania.Vi ankom etter hvert middelalderbyen Sighisoara, som er Draculas fødeby. Denne festningsbyen ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 1999. Vi hadde god tid til å utforske byen på egen hånd, innenfor murene .
Fra Sighisoara fortsatte turen til Brasov, hvor vi skulle bo de tre neste dagene. Vi sjekket inn på Hotel Safrano Palace, som lå sentralt til ved torget i gamlebyen, og etter litt tid på egenhånd, møttes vi til felles middag på restaurant Gaura Dulce.
Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov
Dag 5, 02.05.2024
Frokost ble etterfulgt av en heldagstur, der vi fortsatte å utforske Transilvania.
Det blir mye kirker, borger og festninger på slike turer. Særlig for meg, som mer eller mindre seriøst, mener at “har man sett en kirke, har man sett de alle“, og “har man sett en festning, har man sett de alle“. Men nå skulle vi se noe som jeg faktisk syntes var interessant. Og det var en festningskirke. Og som navnet tilsier, var dette altså en kombinasjon av, ja nettopp – en kirke og en festning. Festningskirken Tartlau i Prejmer ble bygget av tyske riddere på 1200 tallet. 270 familier hadde egne rom, med plass for å lagre forsyninger, inne i festningen. Mens byene vanligvis hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper.
Etter besøket i Prejmer, dro vi mot sør, over et fjellpass i Karpatene, 1200 meter over havet, og stoppet ved Peles-slottet i alpinbyen Sinaia. Her ble det tid til å se slottet og omgivelsene fra utsiden, før vi inntok felles lunsj i en restaurant på selve slottsområdet. Deretter kjørte vi en drøy time tilbake gjennom fjellpasset i Karpatene med flere hundre fjelltopper over 2000 meter, og ned til byen Bran, der vi besøkte Castle Bran, bedre kjent som Draculas slott. Turen gjennom i slottet, med sine mange trapper opp og ned, i tillegg til “den hemmelige passasjen”, som er en en smal trapp inne inne i veggen mellom to etasjer, tok rundt 50 minutter.
På vei tilbake til Barcov, kjørte vi innom vintersportsstedet Poiana Brasov, som ligger cirka 1000 meter over havet. Videre på vei ned til hotellet, stoppet vi på et utsiktspunkt med enestående utsikt over Brasov og omland. Etter hjemkomst, var resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon, så vi fant en hyggelig restaurant for kveldens middag.
Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov
Dag 6, 03.05.2024
En rolig morgen og god frokost. Deretter hadde vi egentlig hele dagen til egen disposisjon. Men vi tok en tur til Kálnoky Castel, en times kjøretur fra Bracov. Der besøkte vi et jaktslott, men det morsomste var å bake, eller kanskje mer korrekt – å grille Kürtőskalács, (ovnskake eller skorsteinskake). Det er en ungarsk spesialitet, og som gjerne selges fra boder på torget, som snacks.
Om kvelden ble det avslutningsmiddag, som besto av nydelig indrefilet, grillet av oss selv på glovarme steiner, ved bordet.
Rumensk vin er kanskje ikke så godt kjent og utbredt i Norge, men det finnes mange gode viner fra dette landet. (Pr. mai 2024 finnes det et trettitalls rumenske viner på Vinmonopolet).
Overnatting: Hotel Safrano Palace i Brasov
Dag 7, 04.05.2024
Etter frokost sjekket vi ut fra hotellet i Brasov. Vi kjørte parallelt med Fagaras-fjellene, som utgjør Karpatenes sørligste område, og vi ankom Sibiu flyplass i god tid før avreise kl. 14.00. Også nå var flyet forsinket, med omtrent én time. Denne gangen gikk flybytte i München bedre enn på nedoverturen, og vi ankom Gardermoen kl. 18:35, 40 minutter etter ruteplan. Denne gang var alle kofferter med.
Da var det rett på taxfree, før vi entret flytoget. Da klokken var 20:30 var vi hjemme i Drammen.
Vi var jo i Transylvania i juni 2023, og syntes landet så veldig fint og spennende ut. Den gang var det bjørnefotografering som var målet, og vi så ikke så mye av kulturen, naturen eller dagliglivet på landsbygda. Derfor ønsket vi oss tilbake til Romania. Planen var opprinnelig å leie bil, for så å legge opp til en tur på egenhand. Slik ble det derimot ikke. Turen med Escape virket interessant, og da det var lagt inn endel tid til fri disposisjon, falt vi for fristelsen til å bestille akkurat denne turen. Og vi angrer slett ikke. Men vi har nå såpass mye informasjon om landet, og liker det veldig godt, så vi ser ikke bort fra at vi kanskje, en eller annen gang, tar oss en tur på egenhånd. Da legger vi eventuelt opp til å se mer natur, bjørner og annet dyreliv.
Turen var godt tilrettelagt, med gode hoteller og fine, hyggelige restauranter som serverte god mat.
Det eneste som skal klages på, var valget av buss. Vi var 12 gjester med på turen, og det ble benyttet en minibuss, hvor plassen, og da særlig benplassen, var dårlig. Likeledes var det ikke lett å få med seg det som var å se langs kjørerutene. Bedre seter og større vinduer hadde vært på sin plass. Men så skal det også sies, at grunnen til dette valget av buss, var at antall påmeldte til denne turen, var færre enn det som egentlig var satt som minimumsantall for gjennomføring av turen. Så takk til Escape for det.
Og til sist må nevnes det hyggelige reisefølget, den dyktige og behagelige sjåføren, samt den kunnskapsrike reiselederen.